Tuhoavatko videopelit aivomme? – Viisi asiantuntijaa vastasi nettisivuston kysymyksiin pelien vaikutuksista

BuzzFeed kysyi asiantuntijoilta, onko videopeleillä negatiivisia vaikutuksia aivoihin ja käyttäytymiseen.

Videopelien ja muun digitaalisen viihteen vaikutuksia tutkitaan paljon ja tutkimukset tuottavat keskenään ristiriitaista tietoa. Tämä on toki tieteelle ominaista, mutta se ei auta esimerkiksi kasvattajaa, joka miettii kuinka paljon lapsen pitäisi antaa pelata tai onko väkivaltaisilla peleillä yhteyttä aggressiiviseen käyttäytymiseen.

Miten videopelien vaikutuksiin ja niistä uutisointiin pitäisi sitten suhtautua? BuzzFeed otti asiakseen kysyä asiantuntijoilta, eli neurologeilta ja psykologeilta, mitä mieltä tutkijat yleisesti ovat pelien vaikutuksesta ja onko meillä syytä huoleen.

”Ei ole mitään todisteita, että nuorille tai aikuisille koituisi mitään vahinkoa. Mutta on runsaasti todisteita, jotka vihjaavat potentiaalisista riskeistä,” vastaa Oxford Internet Instituten tohtori Andrew Przybylski.

”Meidän täytyy ajatella näitä riskejä kontekstissaan,” Przybylski jatkaa peliväkivallan mahdollisista vaikutuksista. ”Pelien kohdalla puhumme pahimmassakin tapauksessa yksinumeroisen prosenttimäärän kasvusta agressiossa. Ja sekin niin, että jätetään huomiotta kaikki muut tekijät, kuten sosiaalinen tausta, sukupuoli, koulutus ja niin edelleen. Silloin prosenttiasteikolla 0-100 saatetaan väkivaltaisilla peleillä nähdä 4%:n nousu aggressiossa.”

Bernie Good brittiläisestä Cyberpsychologist-konsultaatiopalvelusta korostaa pelaamisen negatiivisten vaikutusten epävarmuutta.

”Luullakseni konsensus negatiivisista vaikutuksista on se, että se on harmaa alue, jolla tarvitaan paljon lisää tutkimusta,” Good toteaa. ”Positiivisten vaikutusten kohdalla tilanne on kuitenkin aivan toinen. Olemme nähneet, että Call of Dutya pelaavien ihmisten kognitiiviset kyvyt tehostuvat verrattaen samoin kuin ihmisillä, jotka opettelevat lukemaan nuotteja. Ihmiset, jotka pelaaavat näitä toiminnantäyteisiä FPS-pelejä, pystyvät esimerkiksi havaitsemaan enemmän värejä kuin me muut, koska he ovat kouluttaneet aivonsa seuraamaan enemmän informaatiota.”

Ongelmia pelitutkimukselle tuottaa myös pelien ja pelaamisen kehno määrittely, kuten toteaa Bristolin yliopiston tohtori Pete Etchells.

”Videopelien vaikutuksesta kysymisen ongelma on siitä, että se on todella epämääräinen kysymys. Kuin kysyisi mitkä syömisen vaikutukset ovat,” Etchells kuvailee. ”On olemassa niin monia erilaisia videopelejä. Kahden tunnin Call of Dutyn pelaamisella muita ihmisiä vastaan verkossa on eri vaikutukset kuin kahden tunnin Candy Crushin pelaamisella työmatkalla.”

Etchells korostaa myös, että pelaamisen vaikutuksia liioitellaan usein mediassa. Esimerkiksi hiljattain julkistettu tutkimus viittasi, että Call of Dutyn pelaaminen saattaisi nostaa Alzheimerin taudin riskiä, vaikka kyseisellä tutkimuksella ei ollut suoranaisesti mitään tekemistä Alzheimerin taudin kanssa.

Jos aihe kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa artikkeli kokonaisuudessan BuzzFeedista.