Sykähdyttäviä tunnevyöryjä ja katkeransuloisia naurunremakoita – katsauksessa Nintendo Switchin julkaisuikkunan pelivalikoima

Kolme kuukautta kaupoissa ollut Nintendo Switch on herättänyt pelikansan kiinnostuksen. Tilt katsasti uutuuslaitteen alkutaipaleen hitit ja hudit.

08.06.2017

Uutuuskonsoli on julkaisussaan aina pelaajien vuoden merkkipaalu, vaikka pelivalikoima ei yleensä päätä huimaisikaan. Nintendon maaliskuun alussa ilmestynyt Switch ei ole poikkeus, sillä laitetta on kannettu maailmalla kaupoista ennätystahtia. Ensimmäisten kolmen kuukauden jälkeen on otollinen aika tirkistellä konsolin yleistarjontaan.

Vaikka julkaisupelit eivät määrällä mässäilleetkään, Switchillä laatu kompensoi määrää. Valikoiman voisi siivilöidä kahteen ryhmään: uuteen Zeldaan ja sitten niihin muihin. The Legend of Zelda: Breath of The Wild on huimassa seikkailuntunnussaan teos, josta krantuinkaan pelaaja ei voi olla pitämättä. Elämyksiä kymmeniksi ellei jopa sadoiksi tunneiksi tarjoava teos kourii sydämestä tavalla, jonka vain Nintendo osaa. Julkaisun saama vastaanotto on ympäri maailmaa ollut sitä luokkaa, että sen Metacritic-arvosanakin on posketon 97. Vain neljä nimikettä on pelihistorian aikana onnistunut saavuttamaan suuremman suosion. Jos Switch on tarttunut matkaan ilman Zeldaa, nyt on oikea hetki kipittää kauppaan korjaamaan tilanne. Hopi hopi!

Yksinpelaajille on tarjolla myös toinen erinomainen paketti. Muilla konsoleilla jo taannoin ilmestynyt I Am Setsuna tarjoaa klassista roolipeliherkkua alakuloisella fiiliksellä. Eltaantunut tunnelma on synkästä vireestään huolimatta vahva pohja vanhoille Final Fantasy -veteraaneille. Siinä missä Wii U:n tarjonta JRPG-genren saralla jäi valitettavan heikoksi, antaa I Am Setsuna mainion potkustartin uudelle konsolille. Pieni monimuotoisuuden lisääminen tekisi lopputulokselle poikaa, mutta peli antaa jo nykyisellään mainion kokemuksen.

Pienemmistä peleistä on syytä nostaa jo vuonna 2014 startannut Shovel Knight -saaga. Rehellistä sivustakuvattua tasoloikkaa tarjoava sarja saapui Switchille erillisinä julkaisuna sekä koottuna pakettina. Nintendon verkkokaupasta on saatavissa kaikki kolme seikkailua yhteen digitaaliseen kuoreen niputtava Treasure Trove. Kasibittisen ulkoasun taakse kätkeytyy syvällisen monipuolinen seikkailu, jonka syövereihin on mielevää syöksyä. Ainakaan retroilijoiden ei kannata epäröidä hankinnan kanssa, sillä edullinen hintalappu tarjoaa rahoille oivaa vastinetta.

Vihoviimeisenä mainintana itsekseen pelaaville on kotimainen Has-Been Heroes. Vaikka Frozenbyten luomus on saanut varsin nyreän vastaanoton, vaikean taktiikkashakin taakse kätkeytyy kaikesta huolimatta kiinnostava paketti. Toistuviin kuolemiin perustuva teos ei todellakaan sovi jokaiseen talouteen, mutta nykyjulkaisujen tissiposkisuudelle ivailevat saavat takuuvarmasti hyvällä tavalla köniinsä.

Toistaiseksi Switchin tarjonta on keskittynyt enemmän moninpelien puolelle. Osa teoksista – kuten etenkin Mario Kart 8 Deluxe – tarjoaa yksinpelaajillekin mainiota viihdettä, mutta parhaat naurut saa kavereiden kanssa. Etenkin Wii U:lla nähdyn Mario Kart 8:n ehostettu versio osuu napakymppiin. Mielipideasioista on turha kiistellä, joten sanon sen tässä ja nyt: kyseessä on 2010-luvun paras moninpeli. Hulvattomat ja kiihkeät sessiot saavat selkää riipiviä käänteitä pahamaineisen sinisen kilven kääntäessä tilanteen päälaelleen maaliviivalla. Mikään muu sarja ei onnistu samanlaisella tavalla tuottamaan tuntemuksia ääripäästä toiseen.

Seurallisesta pelaamisesta kiinnostuneiden kannattaa myös pitää mielessä Snipperclips. Peli muistuttaa melko paljon Nintendo Wii -menestyskonsolin julkaisussa ilmestynyttä Wii Playta, sillä molemmissa tapauksissa teos saapuu ylimääräisten ohjainten kanssa. Kun huomioi Joy-Con-ohjainparin hinnan paketin kyljessä, ei pelille lopulta jää liiaksi arvoa. Pulmanratkonta kaverien kanssa on itsessäänkin jo kokeilemisen arvoinen pläjäys.

Muista moninpelisessioihin tarkoitetuista peleistä täytyy mainita kaikessa typeryydessään hauska 1-2-Switch, ylihintainen mutta intensiivinen Super Bomberman R sekä mainiolla tavalla klassiset minipelit yhdistävä Puyo Puyo Tetris. Näistä ensimmäinen tarjoaa sarjan erilaisia pikkukikkoja, jotka esittelevät Switchin mahdollisuuksia. Esimerkiksi äänien perusteella pelattava pingis osoittautui huomattavasti hauskemmaksi kuin mitä paperilta luettuna voisi luulla.

Vastavuoroisesti sekä Super Bomberman R että Puyo Puyo Tetris ovat mainiota versioita klassisista pelivariaatioista. Samalla sohvalla pelatessa on hymy herkässä, sillä hästäävät mekaniikat pakottavat tempon kiristämisen. Molemmissa julkaisuissa on kuitenkin yksi valtaisa ongelma: hinta. Kilpailevilla konsoleilla saa samalla summalla tukun hyviä kimppapelejä, joten mainiot toteutukset eivät oikeuta nykyhintaa. Toivottavasti Nintendo ottaa mallia muiden verkkokauppojen alennusmyynneistä.

Tässä oli lyhyehkö katsaus Switchin ensimmäisen kolmen kuukauden merkittävimpiin peleihin, joiden avulla laitteesta saa kaiken ilon irti. Konsolin taival on toki vasta alkanut, joten huippupelejä ilmestyy pitkin kesää ja kevättä. Lähikuukausien aikana kannattaa pitää silmät auki ainakin jo ilmestyneen Disgaea 5 Complete Editionin, tässä kuussa saapuvan Armsin ja heinäkuisen Splatoon 2:n suhteen. Ennusmerkit lupaavat kaikkien kolmen julkaisun tapauksessa viihdettä, jonka avulla kesä sujahtaa ohi ennen kuin ehtii kissaa sanoa.

Niin ja onhan valikoimissa vielä Minecraft: Nintendo Switch Edition. Palikka-addiktit tunnistanevat jo vaaran merkit, mutta ensikertalaistenkin kannattaa olla varuillaan. Kyseinen megailmiö vie nimittäin pikkusormen saadessaan kaiken mahdollisen vapaa-ajan. Minecraft on takuuvarma hitti pienemmille lapsille, mutta myös aikuiset huomaavat nopeasti koukuttuneensa vapaaseen luomiseen.

Lisää luettavaa