Suomalaisten pelien historiaa Tampereella

07.06.2012

Tampereen Mediamuseo Rupriikissa on näyttely nimeltä Suomalaiset pelit silloin ja nyt. En ole vielä itse suoriutunut paikan päälle, mutta kuulopuheiden perusteella näyttely on erinomainen. Kannattaa käydä tsekkaamassa jos liikkuu Tampereen suunnalla, erityisesti koska näyttely on auki ainoastaan ensi sunnuntaihin eli 10.6. asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy, ja se on auki tänään ja huomenna 9-17, ja viikonloppuna 11-18.

Näyttelyn sivuilla sitä luonnehditaan näin:

Suomalaiset pelintekijät ovat vuosikymmenien saatossa tuottaneet erilaisia peliteoksia koko perheen viihdykkeiksi. Esimerkkeinä sellaiset pelialan klassikot kuten Afrikan tähti (1951), Commodore 64:lle vuonna 1986 julkaistu Uuno Turhapuro muuttaa maalle ja Radiomafiassa 1990-luvun alussa pyörinyt fantasiaroolipeli Lohikäärmepuu. Uudempaa digitaalista sukupolvea ja huippuosaamista edustavat Outland (2011), Trials HD (2009), Trine (2009) sekä maailmanlaajuista suursuosiota nauttiva Angry Birds (2009).

Suomalaisten suunnittelemiin ja julkaisemiin peleihin liittyvä materiaali ja tieto ovat hajallaan eri paikoissa ja toimijoiden arkistoissa. Osa merkkipeleistä on jäänyt ajan hampaisiin ja unholaan. Pelinäyttely tuo nämä monimuotoiset arjen rikastuttajat kaikkien ulottuville ja nähtäville samassa paikassa yhteen koottuna.

Lisää luettavaa