Peliyleisölle tuttu Metro 2033 -kirjailija joutui Venäjän viranomaisten jahtaamaksi

"Lopettakaa sota", Dmitri Gluhovski vaatii sosiaalisessa mediassa.

10.06.2022

Venäjällä ei tunnetusti saa puhua Ukrainan raa’asta hyökkäyssodasta sotana, vaan aihetta saa kuvailla vain ”sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi”. Muuten saattaa tulla jopa 15 vuoden vankeustuomio. Maan viranomaiset ovat alkaneet nyt valvoa lain noudattamista tarkasti, ja yksi ongelmiin joutuneista on peliyleisöllekin tuttu Dmitri Gluhovski.

Gluhovski julkaisi vuonna 2005 Metro 2033 -kirjan, jonka pohjalta tehtiin vuonna 2010 samanniminen videopeli. Peli sai vuonna 2013 jatko-osan Metro: Last Light, ja vuonna 2019 ilmestyi kolmas osa Metro: Exodus.

Reuters kertoo Gluhovskin joutuneen viranomaisten tähtäimeen julkaistuaan Instagramissa viestin, jossa vaadittiin loppua sodalle. Myöhemmin hän ilmoitti Telegram-palvelussa seisovansa edelleen sanojensa takana. ”Olen valmis toistamaan täällä kaiken, mitä sanoin: Lopettakaa sota! Myöntäkää, että tämä on sodankäyntiä kokonaista valtiota vastaan ja lopettakaa!” Gluhovski kirjoitti.

Reuters vahvistaa Gluhovskin olevan etsintäkuulutettuna Venäjän sisäministeriön verkkosivuilla tarkemmin määrittelemättömien syytteiden nojalla. Toivotaan, ettei miehelle kävisi pahemmin.

Lisää luettavaa