Ovatko videopelit taidetta? – Kysymykseen vastaa tällä kertaa internetin rakastama Nostalgia Critic

Pelimaailman liepeillä käydään jatkuvaa kädenvääntöä siitä, voidaanko videopelit lukea taiteeksi. L. A. Noiren ja Beyond: Two Soulsin esittelyt Tribecan elokuvafestivaalilla ovat ainakin lähentäneet pelejä elokuvaan, mutta voidaanko niistä puhua itsenäisenä taidemuotona?

Yllättävän terävän ja asiallisen kannanoton aiheeseen tarjoaa thatguywiththeglasses.com -sivuston tähti Nostalgia Critic, joka tunnetaan parhaiten huonoja elokuvia ruotivista arvosteluvideoistaan. Uudella esseemäisellä videollaan Nostalgia Critic, oikealta nimeltään Doug Walker, tunnustaa pelaavansa vain harvakseltaan, mutta onnistuu silti käsittelemään pelejä kriittisestä ja järkevästä näkökulmasta.

Walker paikallistaa pelien erityisluonteen valinnanvapauteen ja pelaajan kykyyn vaikuttaa pelimaailmaan. Siihen nähden on hieman erikoista, että yleensä ”taiteellisiksi” julistetuissa peleissä (jo mainittujen lisäksi mm. BioShock Infinite ja Shadow of the Colossus) voi pelaaja vaikuttaa tarinaan yllättävän vähän. Kenties pelien itsenäistyminen taidemuotona vaatiikin etääntymistä elokuvallisesta ilmaisusta ja kokonaan oman reitin etsimistä?