Miten pelien haulikot eroavat oikeista aseista? Peleissä syyllistytään erityisesti yhteen virheeseen

Haulikot ovat pelien perusaseistusta, mutta niissä lipsahdetaan usein kauas realismista.

19.12.2021

Jos olet koskaan pelannut räiskintäpeliä, olet varmasti ampunut niissä myös haulikolla. Videopelien käsiaseet jakaantuvat perinteisesti neljään luokkaan: pistooleihin, konetuliaseisiin, kiikarikivääreihin ja haulikoihin, ja näistä haulikoiden rooli on toimia lyhyen kantaman aseina, jotka ovat tuhoisia lähietäisyydeltä mutta tehottomia vähänkään kauempaa.

Gamespot julkaisi varttitunnin mittaisen videon, jossa analysoidaan, missä määrin pelien haulikot vastaavat tosielämän aseita. Haulikoiden perusmekanismihan on, että yhden luodin sijaan ne ampuvat pilven pienempiä hauleja, ja lähietäisyydeltä tämä pilvi repii silpuksi kaiken tielleen osuvan mutta jo parikymmentä metriä kauempana yksittäisten haulien teho muuttuu mitättömäksi. Oikeassa elämässä haulit pysyvät kuolettavina vielä paljon pidemmän kantaman päästä. Lisäksi peleissä usein unohdetaan se, että haulikoihin on olemassa myös täyteisiä patruunoita, joiden avulla haulikolla voi ampua kiväärin tapaan yksittäisiä ammuksia kauemmas.

Haulikoiden tehokkaan kantaman leikkaaminen johtuu tavallisesti pelien tasapainottamisesta: esimerkiksi moninpeleissä haulikot voisivat olla liiankin tehokkaita, mikäli yksikin päähän osuva hauli pitkänkin matkan päästä voisi olla kohtalokas. Eroja tosielämään löytyy myös siitä, miten nopeasti haulikon voi peleissä ladata ja miten yleisiä kaikenlaiset erikoisammukset ovat. Katso Gamespotin video alta:

YouTube video

Lisää luettavaa