Mitä ihmettä? – Tarina Phantom Painin Fulton-ilmapallon takana on taruakin ihmeellisempi

14.09.2015

Jokainen Metal Gear Solid: Phantom Painia vähänkin pidemmälle pelannut tietää, mitä niin sanottu ”Fulton extraction” tarkoittaa. Kyseessä on järjestelmä, jonka avulla päähenkilö Snake saa toimitettua tainnoksissa olevat viholliset ja elukat sekä myöhemmin jopa ajoneuvot turvaan Motherbase-tukikohtaan. Temppu näyttää kuitenkin silmin nähden enemmän fantasialta kuin oikealta elämältä: Snake vain kiinnittää kohteeseen ilmapallon, joka sitten vetää sen villisti taivaalle, josta ilma-alus poimii sen kyytiinsä.

Moni yllättynee siitä, että pelin Fulton-tekniikka perustuu nimeään myöten olemassa olleeseen tekniikkaan. Keksinnön takana oli Robert Edison Fulton Jr. -niminen heppu, joka muuten myös aikanaan ajoi Lontoosta moottoripyörällä Tokioon. Fulton kehitti tekniikan 1950-luvulla – työestäen samalla myös lentävää autoa, joka, noh, taisi jäädä suunnitteluasteelle.

Ideana oli keksiä tapa, jolla voitaisiin poimia ilmateitse kyytiin henkilö paikasta, jonne lentokone ja helikopteri eivät voisi laskeutua. Tällä tavoin myös lentohärveli pysyisi paremmin turvassa vihollistulelta. Piti vain keksiä vekotin, joka kykenisi nostamaan kohteen tarvittavaan korkeuteen.

Aluksi Fultonia testattiin muun muassa erilaisiin punnuksiin ja nukkeihin, kunnes keksijä päätti kokeilla tekniikkaa ihka aitoon sikaa. CIA:n muistiinpanot kertovat seuraavaa:

Fulton käytti aluksi nukkeja valmistautuessaan elävään poimintaan. Hän käytti sikaa, koska sioilla on samankaltainen hermosto kuin ihmisillä. Noston aikana sika alkoi pyöriä ilmassa kiitäessään ylöspäin 125 mailia tunnissa [201 km/h)]. Sika saatiin kyytiin vahingoittumattomana mutta sekavana. Kun se toipui, se hyökkäsi miehistön kimppuun.

 

Vuonna 1958 Fultonin kokeet oli melkein saatettu päätökseensä, ja elokuussa systeemiä testattiin onnistuneesti ihmiskokelaalla. Toimintaperiaatteena oli, että lentokoneesta pudotettiin henkilölle pakkaus, jossa oli mukana valjaat, nailonköyttä, ilmapallo sekä pullo heliumia. Näitä avuksi käyttämällä henkilö saattoi singota joko itsensä tai haluamansa varusteet taivaalle.

Vaikka moni taho ehti vuosien varrella olla skeptinen Fulton-tekniikkaa kohtaan, se oli käytössä kolmisen vuosikymmentä aidoissa sotilaallisissa operaatioissa.  uonna 1996 se jäi vähitellen tarpeettomaksi helikopterien kehityksen seurauksena.

Tästäpä siis mielenkiintoinen knoppitieto MGS-faneille jaettavaksi!

Lisää luettavaa