Mielipide: PS4:n ja Xbox Onen vastakkainasettelu muistuttaa keskustelua maahanmuutosta

13.11.2013

PS4 ja Xbox One ilmestyvät maailmalla tämän kuun aikana. Xbox Onea joudutaan odottelemaan ensi vuoteen asti täällä Suomessa.

PS3 ja Xbox 360 elivät yllättävänkin rauhallisesti ja rinnakkain koko olemassaolonsa ajan. Toki alussa konsolisotijat piikittelivät toisiaan minkä kerkesivät, mutta nopeasti vihanpito kutistui pienten ääriryhmien nahisteluksi.

Tällä hetkellä konsolisotijat lykkivät kuitenkin täyslaidallisia toistensa niskaan. Tai no, oikeastaan tulitus on melkoisen yksipuolista. PS4-odottelijat ivaavat, haukkuvat, rutistavat ja lytistävät Xbox Onea minkä ehtivät. Vihamielisestä kirjoittelusta tulee mieleen maahanmuuttokeskustelu, jonka parista ei analyyttisia keskusteluja löydä. ”Joko olet puolellamme tai meitä vastaan.”

Tässä ei ole mitään uutta. Samaa tapahtui jo vuosikausia sitten Amiga 500 -tietokoneen ja Atari ST:n kanssa. Silloin kyse oli kuitenkin pienten piirien harrastuksesta, ja taistelijoilla oli pilke silmäkulmassa. Nyt kinastelusta puuttuu huumori täysin.

Konsolit otetaan liian vakavasti.

Xbox Onen markkinoinnissa on tehty perustavanlaatuisia virheitä, joita Microsoft on saanut selitellä paremmaksi parhaansa mukaan. Silti myös Xbox One on pelikone, eikä pelikoneita meille pelaajille ole koskaan liikaa. Valinnanvaraa pitää aina olla, eikä yhden yhtiön potentiaalisesti valtava markkinajohtajuus ole hyvästä kenellekään.

Ihmiset tarvitsevat vaihtoehtoja. Kun vallan valtikka annetaan vain yhdelle, markkinat vääristyvät ja markkinajohtaja laiskistuu. Tämä johtaa pahimmillaan siihen, että markkinajohtajasta tulee ylimielinen ja se lakkaa yrittämästä.

Näin ei välttämättä tapahdu PS4:n kanssa. Silti aion hankkia niin PS4:n kuin Xbox Onenkin kotiini heti, kun ne vain täällä Suomessa ovat saatavilla. Molempia tarvitaan, jotta tasapaino säilyy.

Jarkko Fräntilä

Lisää luettavaa