Mielipide: Peliarvostelu ei ole mielipide

30.05.2016

Pelimedioilla on tehtävä, joka on levittää tietoa uusista ja tulevista peleistä. Toisinaan tämä tiedon välittäminen tapahtuu peliarvosteluiden kautta. Toisinaan törmää ajatukseen, että peliarvostelut olisivat mielipiteitä, mutta sitähän ne eivät ole – tai ainakaan niiden ei pitäisi olla.

Miksi peliarvosteluita usein sanotaan mielipiteiksi? Siksi koska koetaan, että peliarvostelut eivät ajattele samalla tavalla pelistä kuin pelaaja ajattelee. Toisaalta jos peliarvostelut olisivat ainoastaan mielipiteitä, niin mitä järkeä niitä olisi edes julkaista? Miksi arvostelijoille olisi annettu työ, jossa heidän täytyy vain kertoa, mitä mieltä ovat pelistä?

Arvostelu ei ehkä voi perustua puhtaisiin faktoihin, mutta ei sen myöskään kuulu olla mielipide. Arvostelijan työ on itse asiassa kertoa mahdollisimman objektiivisesti näkemästään ja kokemastaan. Arvostelija joutuu siis tasapainottelemaan omien yksilöllisten tunteidensa ja yleisenä pidetyn mielipiteen välillä. Arvosana kuuluu antaa yleisöä ajatellen ja kuluttujien rahaa suojellen, ei omaa agendaa ja intohimoa suojellen.

Arvostelun teksti on se osa, jossa peliarvostelija voi toisinaan tuoda omaa persoonaansa ja mielipiteitään esiin, mutta arvosana on aina tasapainottelua mitattavan metriikan kanssa. Peliarvostelijan tulee tietää omat henkilökohtaiset mieltymyksensä ja olla jonkin verran kartalla siitä, millä tavalla hänen henkilökohtainen kokemusmaailmansa poikkea keskivertaisesta. Arvostelija saattaa haluta suositella jotain peliä ja tahtoa, että sillä menisi hyvin ja että mahdollisimman moni löytäisi sen, mutta numeroarvosanan kanssa ei saa hötkyillä.

Kriitikon tehtävä on pyrkiä kaunistelemattomaan totuuteen ja päästä asian ytimeen – ei ajaa omia tarkoitusperiään.

Lisää luettavaa