Mielipide: Huippusuositun pelisarjan paluu on osoitus siitä, ettei pelaaminen ole koskaan turhaa

Rock Band jaksaa rokata vieläkin, väittää toimittaja.

Rock Band 3:n säännölliset DLC-biisijulkaisut päättyivät maaliskuussa 2013, minkä katsottiin merkitsevän pelisarjan siirtymistä manan majoille. Harmonix pitikin hiljaiseloa Rock Bandin suhteen miltein kaksi vuotta, kunnes tammikuussa yllättäen julkaistiin jälleen uusia kappaleita. Eipä kestänyt kauankaan, kun studio sitten paljasti kehittävänsä neljättä Rock Bandia, jonka pitäisi ilmestyä PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle vielä tänä vuonna.

Moni on kritisoinut omia ohjaimia vaativaa Rock Bandia, mutta itse olen todella riemuissani pelisarjan paluusta – enkä varmasti ole yksin. Se nimittäin tarkoittaa, ettei vuosien harjoittelu pelisarjan parissa olekaan mennyt hukkaan.

*

Hieman taustaa: Aloin pelata Guitar Hero -pelejä vuonna 2007, ja Rock Bandiin siirryin pelin alkuperäisen soitinboksin muututtua edullisemmaksi Rock Band 2:n ilmestymisen aikoihin. Vaikka Guitar Hero on monelle se alkuperäinen kitarapeli, on Rock Band mielestäni ollut alusta alkaen tasapainoisempi ja kitaraohjain miellyttävämpi soittaa. The Beatles Rock Bandia voisi myös pitää koko lajityypin tyylikkäimpänä saavutuksena ja parhaana pelinä.

Kun vuonna 2013 näytti siltä, että Rock Band -sarja on pian mennyttä, harmistuin kovasti. Olen vuosien varrella jatkanut Rock Bandin pelaamista paljon jopa yksin, ja harjaantunut melko taitavaksi kitaraohjaimella. Rumpuihin ostin vahvistetun pedaalin, koska alkuperäinen ei kestänyt aktiivista käsittelyä. Sittemmin tosin itse rummutkin sanoivat itsensä irti.

Ehkäpä pitäisi huomauttaa, etten vieläkään ole mikään maailmanluokan pelaaja. Esimerkiksi Rock Band 3:ssa taitaa olla kaksi kappaletta, joita en pysty Expert-kitaralla läpäisemään (ainakaan Free Birdiä). Suurimman osan vedän kuitenkin kultatähdillä ja köykäisesti.

*

Rock Band on mielestäni erinomainen stressilelu! Se tarjoaa nopeatempoista pelattavaa, jota voi pelata myös lyhyesti. Kiireisenäkin päivänä löytyy aikaa parille biisille, joiden suorittaminen irrottaa mielen työtehtävistä. Lisäksi Rock Bandin pelaaminen on fyysinen suoritus. Tosissaan Expert-tasolla soittaessa tulee helposti hiki.

Rock Bandin kuolema olisi siis merkinnyt, että pikkuhiljaa harjaantuneet taitoni olisivat menneet aikalailla hukkaan. Tavallisella ohjaimella missä tahansa pelissä hankitut taidot tukevat muita pelejä, etenkin paljolti toisiaan muistuttavissa FPS-peleissä. Mutta missä muualla Rock Band -taitoja voi oikeastaan hyödyntää?

Oikeiden instrumenttien soittamisessa Rock Band -taiturointi ei juuri auta. Ehkäpä rumpuohjaimella voi oppia hieman myös oikeasta soittamisesta, mutta oikeaakin kitaraa rämpyttelevänä väittäisin kyllä, että Rock Bandin viisipainikkeisella kitaraohjaimella hankitut taidot voivat auttaa aidolla instrumentilla ainoastaan rytmin säilyttämisessä.

*

Vaikka mikään ei tietysti estä pelaamasta vanhoja pelejä niin kauan kuin konsoli suinkin pysyy kasassa, Rock Band 4:n myötä pääsen jälleen hyödyntämään taitojani jonkin uuden parissa. Sekin on lähinnä positiivinen uutinen, ettei soittimiin tule uusia ominaisuuksia. En usko, että suurin osa pelisarjan faneista niitä kaipaisikaan. Lopulta uudet kappaleet ja muu uusi pelisisältö ovat se tärkein. (Tosin uutinen aiemman biisikirjaston siirtymisestä seuraavan sukupolven versioon on myös erittäin tervetullut!)

Toivottavaa olisikin, että Rock Band 4:ssä otettaisiin huomioon pelisarjan konkarit ja tarjottaisiin tarpeeksi tekemistä ja suoritettavaa. Toki pelin pitää toimia myös helposti lähestyttävänä bilepelinä, mutta yksinpelaajillekin pitää olla tekemistä.

Tässä loppuun vielä muistutus muille kokeneille pelaajille, että kyllä sitä saavutettavaa vieläkin riittää. Harva meistä kuitenkaan tähän pystyy.

Lisää luettavaa