Mielipide: Aion ostaa No Man’s Skyn, vaikka monet odottavatkin siitä vuoden pettymystä

10.04.2016

No Man’s Sky on kiistatta vuoden odotetuimpia pelejä ja sitä on hehkutettu pelimediassa jo pitkään. Kesäkuussa ilmestyvä avaruusseikkailu lupaa jo lähtökohtaisesti niin paljon, että odotukset ovat ymmärrettävästi korkealla. Valtava universumi, loputtomasti tutkittavaa – kukapa siitä ei innostuisi?

Joukko kriittisempiä pelaajia on kuitenkin julkaissut myös skeptisiä artikkeleita. Esimerkiksi Game Skinny listaa viisi syytä, miksi pelistä tulee valtava pettymys. Tämän joukon mukaan peli tulee loputtomasta universumistaan huolimatta käymään pian tylsäksi, sillä ilman tarinaa tai monipuolista tekemistä pelaaminen alkaa pian toistaa itseään ja käy tylsäksi.

No, itseasiassahan kukaan ei vielä tiedä täysin varmasti, mitä kaikkea pelissä voikaan tehdä. Hello Games ei ilmeisesti ole paljastanut kaikkia pelin mahdollisuuksia, mutta vaikka olisikin, aion silti ostaa pelin sen ilmestyessä.

Syy tähän on yksinkertainen: No Man’s Sky lupaa jotakin uutta. On outoa valittaa siitä, että pelissä ei ole tarinaa, kun se tuntuu lähtökohtaisesti pyrkivän erilaisuuteen. Jos siinä olisi perinteinen tarinallinen kampanja, joko lineaarinen tai tehtävien muodossa avoimeen pelimaailman siroteltu, se putoaisi samaan lokeroon satojen muiden pelien kanssa.

Sama pätee moninpeliin: No Man’s Sky on ”moninpeli” siinä mielessä, että pelaajat jakavat saman universumin, mutta avaruuden laajuudesta johtuen he eivät välttämättä koskaan kohtaa toisiaan. Pelissä ei ole matchmakingia tai muutakaan järjestelmää, jolla saada toinen pelaaja luokseen. Tälläkin tapaa peli vastustaa perinteitä ja odotuksia.

Kriitikot ovat tavallaan oikeassa: No Man’s Sky saattaa osoittautua valtavaksi pettymykseksi. Eikä se varmasti täytä niiden pelaajien odotuksia, jotka toivovat peliltä jotain muuta kuin mitä se on.

Jos kuitenkaan ei odota täydellistä, kaikkien aikojen peliä, joka mullistaa koko videopelaamisen kertaheitolla, en näe mitään syytä olla antamatta pelille mahdollisuutta.

No Man’s Sky lupaa erilaista ja poikkeavaa pelikokemusta, ja kokeilu on aina hyvä ihanne. Joskus uusia latuja vetämällä päätyy toki metsään, mutta tuo riski on osa kaikkea edistyksellistä kulttuurista ilmaisua ja myös koko ilmön viehätystä.

No Man’s Sky ilmestyy 22. kesäkuuta PlayStation 4:lle ja PC:lle. Vasta arvostelut ja pelaajien kokemukset pitkällä aikavälillä tulevat lopullisesti määrittelemään sen, onko pelissä lopulta tarpeeksi tekemistä ja käykö se tylsäksi, mutta etukäteen sitä ei kannata tuomita.

Lisää luettavaa