Microsoft maksaa miljoonia pelien Xbox-yksinoikeuksista – Tässäkö selitys myös Tomb Raiderille?

Microsoft maksaa pitkän pennin Tomb Raiderin yksinoikeudesta, arvelee Michael Pachter.

Loppuvuodesta ilmestyvän Rise of the Tomb Raiderin Xbox-yksinoikeus on hämmentänyt pelaajia, etenkin kun pelisarjan edellinen osa ilmestyi vielä tasapuolisesti myös Sonyn konsoleilla. Eilen uutisoimme peliä kehittävän Crystal Dynamics -studion selityksiä yhteistyöstä Microsoftin kanssa, mutta asialle voi olla toinenkin selitys.

Josko Crystal Dynamics -johtaja Darrell Gallagherin selityksistä sai sen kuvan, että Microsoftin tekninen osaaminen sekä markkinointikoneisto ovat tärkeimmät motiivit tehdä peliä yksinoikeudella Xbox-konsoleille, on analyytikko Michael Pacther sitä mieltä, että diilissä haisee silkka raha.

Finanssipalvelu Wedbush Securitiesin analyytikon mukaan Microsoft on ennekin maksanut yksinoikeuksista, esimerkiksi Call of Dutyn karttapakettien kohdalla, jotka ilmestyivät Xboxille kuukausi muita alustoja aiemmin. Pachterin mukaan nämä rahasummat olivat ”järjettömiä”, raportoi Gaming Bolt.

Ennalta tiedetään, ettei Tomb Raiderinkaan yksinoikeusdiili ole rajaton, vaan peli tulee todennäköisesti ennen pitkää ilmestymään muillekin alustoille. Pacther epäileekin, että rahasta on kyse myös Tomb Raiderin kohdalla.

”He tulevat myymään todennäköisesti vähän vähemmän PlayStationilla ja vähän enemmän Xboxilla, mutta rahasumma, jonka he saivat jo etukäteen tasoittaa myynnin menetykset,” Pachter selittää. ”Microsoft maksaa todennäköisesti miljoonia. Tuskin satoja miljoonia, mutta varmaan jotakin kymmenen miljoonan dollarin luokkaa, ehkä enemmän.”

Michael Pachter on videopeleihin, sosiaaliseen ja digitaaliseen mediaan, sekä elektroniikkaan erikoistunut finanssianalyytikko.

Lisää luettavaa