Listasimme kaikkien aikojen aliarvostetuimmat jääkiekkopelit – ykköstä harva enää muistaa, mutta se on yhä realismissaan ylivertainen

Lätkäpelit listauksessa!

NHL 22 ilmestyy kauppoihin 15. päivä lokakuuta eli tämän viikon perjantaina. Peli myynee jälleen Suomessa valtavia määriä, onhan Suomi aina ollut jääkiekkohullu maa.

Vuonna 2013 teimme retrolistauksen, johon listasimme viisi kaikkien aikojen parasta ja aliarvostetuinta jääkiekkopelisarjaa. EA:n NHL-sarjaa emme listaukseen mukaan ottaneet.

Osaa listauksen peleistä voi pelata modien ja emulaattoreiden kautta tänäkin päivänä, joten mikäli listauksen pelit kiinnostavat, niin Googlen kautta kannattaa etsiä!

Listauksemme näet alkuperäisessä muodossaan alta. Listaus julkaistiin alkujaan 3. päivä lokakuuta 2013 täällä.

*

5. International Hockey

Tämän päivän pelaajalle International Hockey on ruma ja yksinkertainen. On kuitenkin otettava huomioon, että peli julkaistiin vuonna 1985. Tuolloin ei lätkäfaneilla liikoja vaihtoehtoja ollut, ja International Hockey -peliä tahkottiin Commodore 64 -tietokoneella tuntikaupalla etenkin MM-kisojen aikaan, Neuvostoliiton punakoneen voittaessa ottelun toisensa jälkeen.

4. Hat Trick

Hat Trick julkaistiin kolikkopelinä vuonna 1984, mutta Commodore 64:lle se ilmestyi vuonna 1987. Hat Trickissä oli ruudulla vain kaksi pelaajaa, jotka lämivät kiekkoa maaliin pienessä kaukalossa.

Pelin yksinkertaisuus oli kuitenkin sen hyve. Erityisen vallankumouksellista tuohon aikaan oli se, että jäälle jäi jälkiä pelaajien luistelusta. Täydelliseksi pelin teki erätauoilla ruudulle ilmestyvä zamboni.

3. Wayne Gretzky Hockey II

Wayne Gretzky Hockey ilmestyi vuonna 1988 monille eri alustoille. Se on tänäkin päivänä yllättävän toimiva jääkiekkopeli. Sen tarkkuutta vaativa syöttöpeli oli tuolloin todella uutta, ja siitä puhuttiinkin tuolloin jääkiekkosimulaationa.

Todellista klassikkomainetta nauttii kuitenkin sen kakkososa, joka ilmestyo vuonna 1990. Pelin Amiga-versioon sai ladattua rosteripäivitykset, ja kätevät pelaajat editoivat peliin jopa suomalaisen SM-liigan – asia, joka oli tuolloin täysin uutta. Wayne Gretzky Hockey -peliä tahkotaan vieläkin joidenkin pelaajien toimesta, jotka peliin vuosikymmeniä sitten ihastuivat.

2. NHL Eastside Hockey Manager

Suomalaisen Risto ”Rez” Remeksen jääkiekkomanageripeli oli käytännössä Football Manager muunneltuna jääkiekkomaailmaan. Yhä tänäkin päivänä uskomattoman syvässä manageripelissä toimittiin jääkiekkovalmentajana, ja pelaajan piti hoidella niin ketjukoostumuksia, harjoituksia kuin kaikkea muutakin mahdollista maan ja taivaan väliltä.

1. NHL 2K10

Okei, listauksen ykkönen ei välttämättä ole retro sanan varsinaisessa merkityksessä – onhan se vasta neljä vuotta vanha peli (alkujaan artikkeli julkaistiin tosiaan vuonna 2013, toim. huom.). Se jäi aikoinaan kuitenkin rikollisen pienelle huomiolle, ja siitä muodostuikin 2K Sportsin jääkiekkosarjan joutsenlaulu.

Ongelma NHL 2K10 -pelissä olivat sen perusasetukset. Perusasetuksilla pelatessaan se oli villiä arcadelätkää, jolloin otteluissa mätettiin maaleja roppakaupalla. Vauhti oli muutenkin aivan mieletön, ja ensikertalainen oli pelin ääressä sormi suussa.

Pelissä oli kuitenkin vapaasti muokattavat slider-asetukset. Ja kun puhutaan vapaasti muokattavista tarkoittaa se NHL 2K10:n tapauksessa sitä, että pelin kaikkiin osa-alueisiin pystyi vaikuttamaan todella tarkasti. Pelin aktiivinen slider-yhteisö vietti kuukausia muuttelemalla peliasetuksia mahdollisimman hyviksi ja realistisiksi. Peliasetukset kykeni lataamaan pelin omilta servereiltä, jotka valitettavasti suljettiin vuonna 2012.

NHL 2K10:n saa itselleen muutamalla eurolla pelikauppojen alennushyllyistä. Peli kannattaa ehdottomasti hankkia itselleen. Oikeilla asetuksilla NHL 2K10 on yhä kaikkien aikojen realistisin jääkiekkopeli.