Kyselytutkimus paljastaa: Valtaosa teini-ikäisistä pojistakin vastustaa seksismiä peleissä

Yhdysvalloissa tehdyn kyselyn mukaan pelihahmojen sukupuolella ei ole merkitystä suurimmalle osalle pelaajista.

Pelien naiskuvaa on käsitelty paljon mediassa viime vuosina, eikä vähiten siksi, että monet pelit sisältävät yhä auttamattoman yksipuolisia naishahmoja, joiden tarkoitus on käytännössä toimia silmäkarkkina miehille. Taustaoletuksena tuntuu olevan, että miehet kaipaavat tällaisia hahmoja, mutta uusi kyselytytkimus osoittaa toiseen suuntaan.

Destructoid ja Time kertovat Rosalind Wisemanin, Charlie Kuhnin and Ashly Burchin suorittamasta kyselystä, jossa haastateltiin 1 400 yläaste- ja lukioikäistä pelaajaa eri puolilta Yhdysvaltoja. Tulokset osoittavat, että enemmistö teini-ikäisistä pojistakin näkee pelien naiskuvan yksipuolisena.

45% yläasteikäisistä ja 61% lukioikäisistä pojista oli samaa mieltä tai vahvasti samaa mieltä väitteestä, että naiset esitetään liian usein seksiobjekteina. Lisäksi 55% pelaajiksi itsensä mieltävistä pojista toivoi lisää naissankareita peleihin.

Vielä selkeämmin kysely osoittaa, ettei päähenkilön sukupuoli vaikuta juurikaan päätökseen pelata peliä. 70% tytöistä ja 78% pojista sanoi, ettei pelihahmon sukupuolella ole väliä. Kiinnostavaa on myös, että pojat tuntuvat välittävän mieshahmolla pelaamisesta sitä vähemmän, mitä vanhempia he ovat, kun taas naisilla naishahmon tärkeys kasvaa iän myötä.

Naiset pelaavat stereotyyppisesti vain The Simsiä ja roolipelejä, mutta sekin myytti saa kyselytuloksissa lunta tupaan. 26% naisvastaajista kertoo pelanneensa myös Halon ja Call of Dutyn kaltaisia FPS-pelejä ja 17% myös urheilupelejä. Naisvastaajista tosin peräti 19% ei pelannut pelejä lainkaan, siinä missä sama lukema miehillä oli vain 3%.

Kyselytutkimus on ilmeisesti toteutettu vapaamuotoisemmin kuin tieteelliset tutkimukset, eivätkä tekijät omien sanojensa mukaan pyri kattavaan otantaan. Tulokset ovat kuitenkin suuntaa-antavia ja ne osoittavat ainakin, että stereotyyppinen kuva miespelaajista voi olla hyvin kaukana totuudesta.

Lisää luettavaa