Kun lataat puhelimesi, älä sorru yleiseen virheeseen – näin puhelimen akun saa kestämään kauemmin

Älä lataa puhelintasi yön yli, jos haluat saada laitteesta kaiken irti.

16.02.2022

Mikäli kuulut siihen kansanosaan, joka on tottunut laittamaan ennen nukkumaanmenoa puhelimen latautumaan yön ajaksi, on suositeltavaa, että unohdat tämän konstin. Nykypuhelimissa nimittäin kannattaa välttää sitä, että akku tulisi aivan täyteen tai vaihtoehtoisesti tyhjenisi kokonaan.

Suuressa maailmassa aiheesta kerrottiin ZDNetin sivuilla muutama päivä sitten julkaistussa artikkelissa. Jutun kirjoittanut toimittaja kertoo saaneensa iPhonensa kestämään käyttöä paremmin niin, että yölataamisen sijaan puhelinta ladataan lyhyempi aika muutaman kerran päivässä, esimerkiksi puoli tuntia aamulla ja puoli tuntia iltapäivällä.

Samaa on kirjoitettu Suomessakin. Esimerkiksi Helsingin Sanomat haastatteli jo muutama vuosi sitten Aalto-yliopiston kemian ja materiaalitieteen laitoksen professoria Tanja Kalliota, joka neuvoo pitämään puhelimen akun latauksen 20–80 prosentin välillä.

”Energia-alueen ääripäissä, siis alle 20 prosentissa ja yli 80 prosentissa, akun elektrodien tilavuuden muutokset ja sähkökemialliset sivureaktiot vaikuttavat enemmän. Siksi latausaste on hyvä pitää välillä 20–80 prosenttia”, Kallio sanoi HS:lle.

Anna siis puhelimellesi armoa ja jätä se kytkemättä seinään yön ajaksi. Akku kiittää!

Lisää luettavaa