Huolettavatko kiristysohjelmat? Yksinkertainen kikka saattaa pelastaa paljolta harmilta

Tietoturva-asiantuntija Sami Laiho tarjoaa näppärän vinkin haittaohjelmien varalta.

17.03.2022

Kiristyshaittaohjelmat ovat asia, joka vetää jokaisen tietokonetta käyttävän vakavaksi. On harvinaisen inhottava kokemus, jos kone äkkiä lakkaa toimimasta eikä kallisarvoisiin tiedostoihin – olivat ne sitten korvaamattomia perhekuvia tai vaikka kirjan käsikirjoitus – pääse käsiksi ennen kuin maksaa rosvoille lunnaat. Niinpä kaikki neuvot moisten välttämiseksi ovat tervetulleita.

Ransomware-asiantuntija Sami Laiho tarjoaa sosiaalisessa mediassa helpon ja ilmaisen konstin, joka auttaa ainakin vähäsen. Kikka on harvinaisen yksinkertainen: asenna koneellesi venäjänkielinen näppäimistö.

”Tiedän, että joitain naurattaa, mutta Ransomware yrittää tutkia, onko kone kotimainen, ja koska suuri osa ransuista tulee Venäjältä, kannattaa laittaa Venäjä toiseksi näppisvaihtoehdoksi koneelle. Tämä ei ole vitsi”, Laiho vinkkaa.

Siispä klikkaa itsesi koneen asetuksiin ja lisää sieltä uusi kielivaihtoehto. Ei ole iso homma eikä maksa mitään, ja kukaties tällä tavalla torjutaan jonkun häijyläisen hyökkäys. Katso Laihon alkuperäinen viesti alta:

Lisää luettavaa