Facebook ilmoittaa poistaneensa Venäjän Ukraina-propagandaa julkaisseita trollitilejä

Paljonkohan tätä osastoa somessa vielä lymyilee?

28.02.2022

Se ei varmasti yllätä ketään, että Venäjä mobilisoi armeijansa lisäksi myös trollijoukkonsa linjoille Ukrainan sodan tiimoilta. Facebook ilmoittaa kuitenkin olleensa sen verran hereillä, että ainakin yksi misinformaatiota levittänyt tiliverkosto on poistettu palvelusta. Asiasta uutisoi myös The Verge.

Facebookin emoyhtiön Metan edustajan mukaan verkosto käsitti noin 40 tilia ja ryhmää Facebookissa sekä Instagramissa. Melko pienestä kokonaisuudesta oli siis kysymys, eikä menestyskään ollut kovin kaksista: tilit keräsivät vähemmän kuin 4000 seuraajaa Facebookissa ja alle 500 seuraajaa Instagramissa.

”Tämä on merkki siitä, että vaikka nämä toimijat yrittävät järjestää tällaisia operaatioita, ne huomataan aiempaa aikaisemmin eivätkä ne tavoita enää samanlaista yleisöä kuin pari vuotta sitten”, Metan edustaja kertoo NPR:lle.

Feikkitilejä perustivat Venäjällä ja Ukrainassa sijaitsevat henkilöt, jotka hallinnoivat vastaavia tilejä Metan palvelujen lisäksi muun muassa Youtubessa ja Telegramissa. Profiilikuvat olivat tekoälyn kehittämiä kasvokuvia, ja tilit esiintyivät esimerkiksi toimittajina, insinööreinä ja tiedekirjailijoina. Samat toimijat pyörittivät myös uutissivustoiksi tekeytyneitä verkkosivuja, jotka julkaisivat lähinnä Venäjän näkökantoja myötäileviä uutisia Ukrainasta.

Lisää luettavaa