Erittäin mielenkiintoinen tutkimus paljastaa, miten ikä ja sukupuoli vaikuttavat pelitottumuksiin

14.02.2016

Sen lisäksi, että pelaaminen on nykyään jokseenkin valtavirtaa, pelaajia löytyy myös pitkälti jokaisesta ikäryhmästä. Nyt uusi tutkimus paljastaa, millä tavalla eri-ikäiset pelaajat eroavat toisistaan.

Pelialan faktakattauksen ESA:n mukaan keskivertopelaajan ikä on jo niinkin korkea kuin 35 vuotta. Luonnollisesti tämä luku kasvaa vuosi vuodelta, sillä toisin kuin jotkut vanhemman polven ihmiset ehkä saattavat odottaa, pelaamisesta useimmiten kasvetakaan kokonaan ulos. Kyseessä on viihteenmuoto, joka kerran kun puraisee, niin miksi sitä koskaan lopettaisikaan.

Nykymaailmassa puhutaan paljon miesten ja naisten pelaamisesta ja eroista tällä saralla, mutta vähemmän keskustellaan siitä, miten eri-ikäiset pelaajat eroavat toisistaan. Nyt tuore tutkimus on kuitenkin kerännyt kattavan 140 000 pelaajan aineiston tutkiakseen nimenomaan iän vaikutusta peliharrastukseen ja siihen liittyviin tavoitteisiin ja motiiveihin.

Tutkimuksessa tutkittiin 12 eri motivoivaa pelielementtiä (uutisen kuvassa) – siis syitä sille, miksi pelaajat ylipäätään tarttuvat ohjaimeen. Yksi kiinnostava tutkittu elementti oli kilpailullisuus (competition). Tässä viitekehyksessä kilpailullisuudella tarkoitettiin kaikenlaista kilpailupelaamista, kuten kaksintaisteluita, matseja ja tiimi vs. tiimi -skenaarioita. Tutkimus paljasti, että kilpailullisuus jakaa ihmisiä vielä enemmän iän kuin sukupuolen mukaan – vanhemmiten halu olla toista pelaajaa parempi vähenee.

Competition-768x384

Kilpailullisuudessa sukupuoli on aluksi suurempi tekijä, mutta vanhemmiten halu siihen heikkenee molemmilla sukupuolilla – ja miehillä vielä nopeammin kuin naisilla. Yli 45-vuotiaana sen merkitys on molemmilla sukupuolilla lähes yhtä vähäinen.

Mielenkiintoinen yksityiskohta kilpailullisuudessa on myös se, että aineistosta löytyy myös kilpailullisempia naisia, mutta ei niinkään kilpailullisia iäkkäämpiä ihmisiä. Ikä siis totisesti merkitsee enemmän kuin sukupuoli.

Kaikkein vakain motivaattori pelaajille tuntui olemaan strategisuus/taktikointi (strategy). Moni saattaisi ajatella, että strategiapelit kiinnostaisivat eniten vanhempaa polvea, mutta kyseessä on itse asiassa ominaisuus, joka tuntuisi pysyvän eniten samana iästä riippumatta.

Strategy-768x384

Datan mukaan myös strategisuus ja taktikointi kiinnosti keskimäärin enemmän mies- kuin naispelaajia.

Tutkimus myös paljasti, että mikään mitatusta 12 motivaatiosta pelata ei lisääntynyt vanhemmiten. Käytännössä tämä tutkijoiden mukaan johtunee seuraavasta kahdesta syystä:

  1. Pelaajien ja ylipäätään vastuiden määrä tavallisesti kasvaa iän myötä, minkä vuoksi pelikokemuksia ei yhtä todennäköisesti pidetä enää äärimmäisen tärkeinä/nautinnollisina. Näin ollen saattaa tulosten perusteella näyttää sitä, että motivaatio pelata on pienempi, koska pelaamisesta on tullut pienempi osa elämää – ei siis kuitenkaan sinänsä missään nimessä merkityksetön osa.
  2. Pienemmät mitatut motivaatiot eivät kuitenkaan välttämättä tarkoita, että pelaajat olisivat vähemmän motivoituneita. Esimerkiksi jännitystä (excitement) mitatessa vähempi jännityksen hakeminen voi kertoa myös siitä, että pelaaja pitää enemmän rennosta ja stressittömästä kuin nopeatempoisesta ja stressaavasta pelaamisesta

Lisätietoa tutkimuksesta saat katsomalla, millainen sen tutkimuskaavake on.

Jos itse olet pidempiaikainen pelaaja, niin millä tavalla omat motivaatiosi ovat muuttuneet?

Lisää luettavaa