Ensitunnelmat PS4-konsolista 24 tunnin käytön jälkeen: ”Käyttöliittymä kuin unelma”

19.11.2013

Tiltin toimitus sai jo eilen maanantaina käyttöönsä huippuodotetun PS4-konsolin. Miltä laite sitten vaikuttaa näin 24 tunnin käyttökokemuksen jälkeen?

Ennen konsolin julkaisua monilla nettisaiteilla peloteltiin, kuinka konsolin käyttöönotto kestäisi puolesta tunnista tuntiin erilaisten käyttöjärjestelmäpäivitysten jälkeen. Kymmenen megan verkkoyhteydellä päivitykset lautautuivat koneelle kuitenkin alle kymmenessä minutissa. Tämä on ehdottoman hyvä asia, ja koneen voikin laittaa päivittämään itsensä vaikkapa ruuanlaiton ohessa. Sen kummemmin käyttäjän ei tarvitse vieressä vahtia, vaan päivitys tapahtuu automaattisesti ja sutjakasti. Myös verkkoasetusten määrittäminen tapahtui hetkessä.

Konsolin mukana tulevan kameran käyttöönotto oli helppoa. Kytkimme kameran konsoliin heti laitteen ensimmäisen kerran käynnistettyämme, ja kamera aktivoitui automaattisesti päälle. Sen synkronointi oli niin ikään helppoa. Television ruudulle ilmestyi kamerakuvassa pieni laatikko, jonka sisään käyttäjän piti tunkea naamansa. Tämän jälkeen laatikko liikkui eri suuntiin, ja käyttäjän oli liikutettava kasvojaan laatikon tahtiin, ja synkronointi oli sillä selvä. Helppoa!

Konsolille voi määrittää useita käyttäjiä, ja kamera tunnistaa television ääressä istuvan käyttäjän laitteen kasvojentunnistusmekaniikalla. Ja mikä tärkeintä, heti alussa meitä muistutetaan siitä, ettei tunnistustietoja käytetä mihinkään muuhun kuin käyttäjän tunnistamiseen – laite ei lähetä käyttäjätietoja ulkopuolisille tahoille.

Käyttöjärjestelmä tuntuu jopa yksinkertaisemmalta kuin PS3-konsolissa. Ilahduttavinta oli pelien asentaminen konsolille. Asennus tapahtui todella nopeasti ja helposti, ja pelaamaan pääsi oikeastaan välittömästi. Asennetut pelit ilmestyvät heti avausvalikkoon, joten niitä ei tarvitse etsiä valikoista erikseen.

Suurimman ongelman toikin lähinnä käyttäjän pönttöys. Laitteen virtakytkimet on piilotettu etupaneeliin niin huomaamattomasti, että niitä joutui etsimään parisen minuuttia – tosimies kun ei ohjekirjaa lue, ellei ole pakko.

Vinkkinä muuten kerrottakoon, että konsolin ensimmäisen kerran käynnistäessään ohjaimessa ei ole vielä virtaa, joten se pitää ladata USB-piuhalla. Konsolin mukana tuleva USB-johto on melko lyhyt, joten kannattaakin ottaa sohvalle viereensä vaikkapa oma kannettava tietokone, jonka kautta ohjaintaan lataa. Tällä tavoin käyttäjän ei tarvitse istua polvillaan konsolinsa ääressä, vaan ohjaimen operoinnin voi suorittaa helposti sohvalla löhöillen ja tietokoneen kautta ohjaintaan ladaten.

Emme päässeet vielä testaamaan PlayStation Storen toimivuutta, sillä kauppapaikka on Suomessa kiinni aina siihen saakka, kunnes laite julkaistaan myös täällä. Live from PlayStation -palvelussa voi katsoa esimerkiksi muiden levittämiä pelivideoita ja kommentoida niitä. Kommentit pysyivät hyvin kurissa, mutta pelaajien tekemissä videoissa kielenkäyttö oli melko… no, sanotaanko värikästä. Sukupuolielimet lentelivät Battlefield-videoiden esittelypuheissa vähän väliä, kun videoiden striimaajat saivat osumaa snipereiden toimesta. Saas nähdä, millä tavoin palvelun moderointi jatkossa toimii. Muuten pelivideoiden jakaminen on tehty helpoksi: kunhan vain painaa ohjaimesta löytyvää share-nappia ja laite hoitaa homman käyttäjän puolesta.

Ensivaikutelma PS4-konsolista oli mainio, ja etenkin käyttöliitymä toimi kuin unelma. Kerromme uusia asioita laitteen toiminnasta päivittäin, joten palaile huomenissa sivustolle ja tsekkaa, mitä muuta mainiota laitteesta löytyy! Esimerkiksi kameraa hyödyntävää Playroom-palvelua emme yksinkertaisesti vielä ehtineet testaamaan. Huomenna meillä on myös enemmän kokemusta uusitusta ohjaimesta.

Jarkko Fräntilä

Lisää luettavaa