Ammattilaisille tarkoitettu DJI FlyCart 30 on kymmeniä kilogrammoja kuljettava drooni

Isotkin tavarat ilmojen halki.

21.02.2024

Siviilikäyttöisten droonien valmistaja DJI on julkistanut DJI FlyCart 30 -kuljetuskopterin. Sen moottori ja tehokkaat akut mahdollistavat painavienkin hyötykuormien kuljettamisen pitkällä toimintasäteellä älykkäitä toimintoja hyödyntäen. Monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta kuljetuskopteri soveltuu valmistajansa mukaan etenkin vaikeakulkuisten alueiden väliseen tavarankuljetukseen. Suomessa tällaisia ovat erityisesti rannikoiden saaristoalueet sekä muut huonokuntoisten teiden tai venematkojen takaiset alueet. Kopteria voidaan hyödyntää monipuolisesti myös pelastustehtävissä sekä suljettujen maa- ja merialueiden kuljetuksissa.

Lyhyemmällä FC30-nimelläkin kulkeva kuljetuskopteri käyttää liikkumiseen neliakselista ja kahdeksansiipistä moniroottorijärjestelmää. Sen hiilikuitupropellit kykenevät siivittämään kopterin peräti 20 metrin sekuntinopeuteen eli kansankielellä noin 72 kilometrin tuntivauhtiin. Kahden akun varustuksella kopteri voi kuljettaa enintään 30 kilogramman kuormaa 16 kilometrin verran. Vaihtoehtoisesti kopteria voidaan lennättää yhdellä akulla ja enintään 40 kilogramman kuormalla kahdeksan kilometrin matkan. Kuljetuksia varten FC30-kopterin kuorma pakataan 70 litran kuljetuslaatikkoon, jossa on tasapainoanturit turvallisuuden takaamiseksi.

Kopteri on suorituskykyinen vaihtelevissa sääolosuhteissa. IP55-standardin tasoisesti suojattu kopteri kykenee toimimaan kahdenkymmenen asteen pakkasessa ja enintään neljänkymmenenviiden asteen helteessä. Kopterin akut ovat itselämpiäviä, joten laite sopii erinomaisesti myös Suomen talvisiin oloihin. Kopteria voidaan käyttää myös tuulisessa ympäristössä, sillä se kestää jopa 12 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia. Laitteen lentokorkeus on 30 kilogramman kuormalla enimmillään 3 000 metriä.

DJI O3 -yhteysjärjestelmä huolehtii kopterin ja sen ohjaimen välisestä kommunikoinnista jopa kahdeksan kilometrin etäisyydeltä. Dual Operator -hallintatilassa kopterin hallinta voidaan siirtää ohjaajalta toiselle vain yhdellä painalluksella.

DJI DeliveryHub -hallinta-alusta helpottaa lentoreittien tekemistä ja seuraa lentoja analysoiden tietoja reaaliaikaisesti. Kopterin lentoa voi myös seurata reaaliaikaisesti kameran avulla. DJI DeliveryHub ja FC30 tukevat ulkoisten pilvialustojen tai hyötykuormien integraatiota, mikä mahdollistaa mukauttamisen monenlaisiin toimialakohtaisiin sovelluksiin. DJI Pilot 2 -sovellus puolestaan ohjaa manuaalista lentoa ja näyttää reaaliaikaisen lennon tilan, lastin tilan ja paljon muuta turvallisen ja tehokkaan toiminnan takaamiseksi.

Kopteri käyttää lennätyksessä älykkäitä lentojärjestelmiä, kuten reittianalyysiä sekä nousu- ja laskuvaiheen turvatoimia. Nämä yhdessä kehittyneen tutka- ja kamerajärjestelmän kanssa tekevät kopterista tarkasti ympäristöään havainnoivan lentolaitteen vuorokauden ajasta riippumatta. Kuljetuskopterin sisäinen ADS-B-vastaanotin varoittaa lennättäjiä ympärillä toimivista miehitetyistä lentokoneista ja helikoptereista. Hätätilassa kopteri voi laskeutua turvallisesti kuormansa kanssa yhdysrakenteisen laskuvarjon avulla.

FC30:n mitat pakattuna ovat 112 x 76 x 103 senttimetriä. Lentovalmiina kopterin mitat ovat 280 x 309 x 95 senttimetriä. Kopterin oma paino kahdella akulla on 65 kilogrammaa.

Lisävarusteena hankittava vinssijärjestelmä mahdollistaa kuljetusten tekemisen ilman tasaista laskeutumisalustaa. Vinssin mukana tulee 20 metrin kuljetuskaapeli, joka on kelattavissa sekä automaattisesti että manuaalisesti. Sen kanssa enimmäispaino on 40 kilogrammaa. Kopterin lisätyn todellisuuden projektioavustaja auttaa kuljetuksissa ja ehkäisee vinssikuorman heilumista.

Vinssijärjestelmän ohella muita lisävarusteita kopterille ovat esimerkiksi tehokas pikalatausasema, 4G-lähetinmoduuli ja liikuteltava D-RTK 2 -satelliittivastaanotin.

DJI FlyCart 30 -kopterin perusmalli ja ohjain maksaa 21 000 euroa. Kopterin, ohjaimen, kahden akun ja pikalatausaseman sisältävän kokonaisuuden suositushinta on 28 900 euroa.

Katso esittelyvideo alta:

Lisää luettavaa