Yksinkertaista monsteriautoilua – arvostelussa Monster Truck Championship

Kun vauhti korvataan isoilla renkailla, saadaan pelipöydän ääreen muitakin autofaneja kuin formularäikkösiä. Mutta pomppivatko Monster Truck Championshipin jousitukset pitkälle?

Monsteriautot eivät ole kovinkaan tuttu näky Suomen areenoilla, mutta kiinnostusta niiden suuntaan on havaittavissa useissakin sukupolvissa. Monster Truck Championship yrittää tarjota lajiin hurahtaneille mukavaa, joskin hyvin simppeliä viihdykettä.

Pelin uramoodi jakautuu kolmeen liigaan, joista jokainen on niputettu erilaisiin etappeihin. Mukana on tavallisia kahdeksan auton kisoja, yksi-yhtä-vastaan -kiihdytysajoja, yksin suoritettavia freestyle-temppuiluja sekä areenan tuhoamiseen keskittyviä Destruction-tuhoamisrällästelyjä. Kaikki skabat ovat nopeita rykäisyjä 10 sekunnin kiihdytysajoista noin viiden minuutin ajokilpailuihin.

Kaahailtavaa monsterikärryä voi viritellä uusilla osilla ja myös sen ulkonäköä pystyy ehostamaan, kunhan vain aluksi kerää riittävästi kisoista ansaittavaa pätäkkää. Myös kilpailuihin osallistumisesta veloitetaan, joten raha on kaikki kaikessa. Pelaaja voi valita itselleen sopivan managerin, jonka taidoista riippuen muun muassa kisoihin osallistuminen halpenee ja kisoista ansaittu rahamäärä on jonkin verran korkeampi. Sponsorisopimuksilla, jotka ovat voimassa vain muutaman kisan ajan, voi ansaita ylimääräisiä dollareita tai varaosia.

Pelin peruskonsepti on äärimmäisen yksinkertainen, joten homma keskittyykin lähinnä vain pitämään hauskaa radalla. Pelattavuus on ihan mukavaa. Monsterin kääntämistä ohjataan molemmilla analogitateilla: toisella etu- ja toisella takarenkaita. Vauhdin hurma ei ole suurta, mutta tarkkuutta vaaditaan. Kiesi tottelee käskyjä varsin uskollisesti, joskin etenkin freestylessä meininki on välillä hämmentävän sekavaa. Pientä oppimiskäyrää siis vaaditaan, vaikka mistään yliopistotason matematiikasta ei olekaan kyse.

Ajotaitoja voi esitellä myös verkossa. Valitettavasti peliseuraa ei Xbox-servereiltä tuntunut löytyvän mihinkään aikaan vuorokaudesta.

Ulkoisesti peli saa välttävän paperit. Radat ja sen ympäristö ovat yllätyksettömiä mutta riittävän selkeitä. Ruudunpäivitys ei testikonsolilla nikotellut eikä silmiin pistänyt minkäänlaisia grafiikkabugeja. Peli on toteutettu niukalla budjetilla, joten mitään silmäkarkkia ei osaa edes odottaa. HDR-tukea ei ole.

Äänipuolella kurvaillaan heppoisilla linjoilla. Taustamusiikkia ei ole menuvalikkoja enempää, minkä lisäksi itse kisat koostuvat lähinnä moottorien ja renkaiden ulvomisesta. Edes pari musiikkikappalevaihtoehtoa kaahailun lomassa olisi piristänyt muuten aikalailla masentavaa äänimaisemaa.

Monster Truck Championship on asiaan vihkiytyneille ihan kiva arcadepikkupeli, mutta sen hankkiminen kannattaa jättää alennusmyynteihin. Muutaman minuutin erissä peli ajaa asiansa sellaisenaan. Kokonaisvaltaiseen Monster Truck -elämykseen tästä ei kuitenkaan ole.

Se todettakoon, että Monster Truck Championship ei vie Xbox Onella kovalevytilaa kuin 3,3 gigatavua.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Switch, Xbox One, Xbox One X (testattu)
Ikäraja: PEGI 3

Joskus täytyy heittäytyä että saa vietyä lätyn kuumana perille.