Arvostelussa Yakuza 5 – ”erittäin japanilainen peli”

27.02.2016

Yakuza on loistava sarja japanilaisia avoimen maailman rikospelejä, jotka jostain syystä saapuvat Eurooppaan hitaasti tai ei lainkaan. Yakuza 5 on mestariteos, joka ilmestyi Japanissa jo vuonna 2012, mutta lokalisoitiin meille vasta nyt. Se on saatavilla ainoastaan ladattavana versiona, eli kivijalkapelikaupoista sitä on turha etsiä. Kyseessä on PS3-yksinoikeuspeli, joka voi hyvin jäädä suomalaiselle pelaajalle PS3:n viimeiseksi suureksi tähtijulkaisuksi.

Sarjan pitkäaikainen päähenkilö, entinen Yakuza-pomo Kazuma Kiryu tekee töitä taksikuskina, mutta entinen elämä ei jätä häntä rauhaan. Paikoin pelissä paneudutaan yllättävänkin paljon arkeen. Alku on hidas, mikä tekee pelille hyvää: Taksihommat tasapainottavat yakuza-maailman älyttömyyksiä.

Pelissä on muitakin päähenkilöitä, joita seurataan vuorollaan. Osa on tuttuja aiemmista peleistä. Hillittömin on Kazuman ottotytär Haruka, joka haluaa poptähdeksi. Harukan osuuden kohdalla alkaa epäillä, onko tämä rikosdraamaksi naamioitu idol-simulaatio.

Pelimekanismien puolesta Yakuza 5:n ytimessä on nyrkkitappelu. Tavallaan se on avoimen maailman roolipelin ja Street Fighterin risteytys, jossa kaduilla vaeltaa ihmisiä haastamassa riitaa pelaajahahmon kanssa. Tappelumekanismi on tehokas ja toimiva, mutta muutokset aikaisempiin sarjan peleihin nähden ovat pieniä.

Uutta on mahdollisuus ajaa autoa, joskin ei Yakuzasta 5:sta ole Watch Dogsin haastajaksi. Minipelejä on muutenkin valtavasti. Niiden pariin voi jäädä jumittamaan tuntikausiksi. Yksi erikoisimmista on nuudelikojupeli. Nuudelit täytyy keittää asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Jos tilataan al denteä, ei voi tarjoilla lötköä.

Yakuza 5 on erittäin japanilainen peli. Paikallinen kulttuuri tulee esiin lukemattomilla eri tavoilla, ja se on pelille eduksi. Paikoin tulkinta yakuza-maailmasta tosin käy siirappiseksi. Yakuzat nyt kuitenkin ovat järjestäytynyttä rikollisuutta, vaikka pelin perusteella voisikin arvella kyseessä olevan jonkinlainen kunniantuntoisten herrasmiesten kerho.

Arvosana: 9

Lisää luettavaa