Uudistettu uusvanhus pomppii entistä korkeammalle – arvostelussa New Super Mario Bros. U Deluxe

Sienimaailman ykköskaarti loikki rosvoretkelle Wii U:n pölyisiin arkistoihin. Pomppaako retroloikinta toisella yrittämällään vielä aiempaakin korkeammalle?

Nintendo pitää tasaisella julkaisutahdillaan huolen siitä, ettei yhdellekään Switch- tai 3DS-pelaajalle kerkiä syntyä akuuttia Mario-puutetta. Kun kotikonsolin alkuvuosi uhkasi näyttää hiljaisemmalta ajanjaksolta sienimaan ykkössankarin faneille, oli aika kääntää katse menneeseen. Ja mikäpä on arkistoja kaivellessa, kun pölyn alle on unohtunut Wii U:lla marginaaliyleisön helmeksi jääneet New Super Mario Bros. U sekä tälle laajennukseksi julkaistu New Super Luigi U. Vuodetkin kun ovat perinteitä kunnioittaville ja pelattavuudeltaan rautaisille loikinnoille armeliaita.

Switchille julkaistu New Super Mario Bros. U Deluxe niputtaa edeltäjänsä tasoloikat yksiin kuoriin. Mukaan on siis saatu peräti 164 kentän edestä sivusta kuvattua tasoloikintaa, joka tekee nimeään myöten kunniaa retro-Marioille. Tekijöiden mielikuvituksen vilkkaus ja rikkaus paistavat toki läpi edelleen, mutta modernit humputukset jätetään suosiolla Super Mario Odysseylle sekä muille kolmiulotteisille seikkailuille. Uusioversiot nostavat kättä lippaan vanhan matolaatikon sekä Super Nintendon parissa kasvaneiden nostalgisille muistoille.

Jotain uutta on sentään tuotu mukaan vuosien saatossa. Vaikka oivaltava ja salaisuuksia jemmaileva kenttäsuunnittelu muistuttaakin ammoisista ajoista, erilaiset kerättävät esineet palkitsevat nykyajalle ominaisesti. Jokaiseen karttaan on kätketty keräilykolikoita, joiden saalistaminen on iso osa hupia. Samalla ne saavat raapimaan alati harvenevaa päälakea: ”milläs ilveellä tuo kolikko enää napsahtaa plakkariin kun lentävä Koopakin tuli jo listittyä?”. Keräilyesineet ovat mitä oivallisin keino kenttiin uudelleen palaamiseen kannustamiseksi. On myös yhä edelleen nostettava Mario-hattua Nintendon kenttämestarien älynväläyksille. Kun jokin yksityiskohta kiinnittää huomion, siellä myös on poikkeuksetta jotain löydettävää. Yhteiset arvosteluhetket peliseuralaisen kanssa saivat aina lisäriemua, kun kumpikin äimisteli vuorollaan toisen hoksottimien tarkkuutta.

Perinteistä tasoloikintaa mehustetaan eri hahmoilla. Siinä missä tasapaksu Mario on turvallinen perusratkaisu, velipoika Luigi loikkii korkeammalle tavallista tiukemman aikarajan puitteissa. Aikanaan Luigi-laajennuksen mukana tullut Nabbit tarjoaa puolestaan lapsiystävällisemmän version, sillä pelaaminen on pikku rosvolla naurettavan helppoa. Tasoloikkaveteraanit eivät saa Nabbitista kuin kyllästymisreaktion, mutta perheen pienimmille se tarjoaa oivallisen mahdollisuuden tutustua haastavampiinkin karttoihin.

Ennakkoon Deluxe-paketissa eniten huomiota niittänyt Toadette tarjoaa lähtökohdiltaan varsin perinteisen loikkakokemuksen, mutta tattipäälle on saatu mukaan tyystin uusi lisäniksi. Sienineito on porukan ainoa, joka voi napata itselleen uuden Super Crown -voimaesineen, mikä muuttaa Toadetten prinsessamaiseksi Peachetteksi. Uusi hahmovariaatio helpottaa tuplahypyillään sekä muilla kikkakolmosillaan pelikokemusta sopivasti, sillä kenttien haastavissa kohdissa täytyy saa olla etuuksista huolimatta tarkkana. Harmillisesti ennakkoon vielä Toadette-Peachettea enemmän huomiota herättänyttä puolituhmaa Bowsettea ei ainakaan vielä saatu mukaan.

New Super Mario Bros. U Deluxe on kaikessa pirteydessään ja perinteikkyydessään kuin mittatilaustyö koko perheen pelituokioihin. Teosta pystyy halutessaan pelaamaan jopa nelisteen. Ruudulla viilettävä sankarikvartetti tekee loikkimisesta ja menosta kuitenkin niin hektisen hurjaa, että se nakertaa pelaamisen viihdyttävyyttä. Lopulta olikin lähes itsestäänselvää, että pelituokioissa jokainen pääsi loikkimaan vuorollaan muiden katsellessa. Se jos jokin kertoo paljon uusioversion onnistumisesta, että jopa vuoron odottelu tuntuu lystikkäältä.

Nintendon tasoloikkapelien audiovisuaalisen puolen arvosteleminen tuntuu vuosi toisensa jälkeen aivan yhtä turhalta, sillä japanilaisjätti tietää suuntansa ja vahvuutensa. New Super Mario Bros. U Deluxe on kymmenien ellei jo satojen pomppuedeltäjiensä tapaan sujuva, värikäs ja iloinen kokonaisuus. Monipuolinen värimaailma sekä mielikuvitukselliset ympäristöt luottavat tuttuun ja toistuvaan kuvastoon, jonka Nintendo onnistuu kätkemään kerta toisensa jälkeen hauskan pelikokemuksen taakse. Liekö fanilasit sitten vain liian tukevasti silmien edessä, mutta sienimaailman maisemiin tai edes aavikkokenttiin ei vain kyllästy vieläkään.

New Super Mario Bros. U Deluxe on vahva tasoloikkapaketti Switchin kirjaston jatkeeksi. Sen laadukkuutta ei käy kiistäminen, ja Wii U -version aiemmin missannut saa rahalleen jättisatsillisen erinomaista vastinetta. Vaikka paketti ei mullista genreä tai keksi edes sarjaan kummoista uutta, on se hiottu kokonaisuus. Pelaaminen on yksinkertaisesti hulvattoman hauskaa ja viihdyttävää, eikä sen enempää voi miltään julkaisulta pyytää.

Ai niin, yksi juttu vielä ennen lopetusta: seuraavaksi voisi uusia sen Super Mario 3D Worldin, eiks jeh?

Saatavilla: Switch
Ikäraja: PEGI 3