Tieto lisää tuskaa – arvostelussa Knowledge Is Power

Knowledge Is Power ottaa täyden hyödyn irti älylaitteet peliohjaimiksi muuttavasta PlayLink-ominaisuudesta. Valitettavasti lapsenmielinen visailu ei onnistu kohoamaan lähellekään esimerkiksi muinaisten Buzz-klassikoiden laatutasoa.

08.01.2018

Sony on viime aikoina rummuttanut isosti kaikkien omistamat älypuhelimet ohjaimiksi muuttavaa PlayLink-ominaisuuttaan. Koko perheen visailu Knowledge Is Power onnistuu hyödyntämään mobiilimasiinoita oikein mukavasti, mutta muutoin pelin anti jättää enimmäkseen kylmäksi.

Mahtipontisesti nimetty Knowledge Is Power on selkeästi suunnattu perheiden yhteisiin laatutuokioihin tai vaihtoehtoisesti junioreiden keskinäisiin voimanmittelöihin. Hassunhauskan sarjakuvamainen ulkoasu yhdistettynä sujuvaa suomea rupattelevaan juontajaan näyttääkin paperilla paremmalta kuin hyvältä ajanvietteeltä. Yhteisiin karkeloihin mahtuu kerralla maksimissaan kuusi osallistujaa, kunhan kaikki ovat ensin asentaneet luureihinsa pelin nimeä kantavan ilmaissovelluksen. Tovi jos toinenkin kuluu lisäksi yhteiseen langattomaan verkkoon yhdistämisessä ja kinkkisten salasanojen näpyttelyssä. Pienen alkusäätämisen jälkeen mobiilisovellus toimii juuri kuten pitääkin.

Aivonystyröitä kutkuttavat karkelot rakentuvat yhdestä, useampaan kierrokseen jaetusta pelimuodosta. Tarkoituksena on kartuttaa pistepottia, joka taas antaa etumatkaa kliimaksina toimivaan pyramidikoettelemukseen. Useimmiten pojoja tipahtelee parhaiten nopeilla reaktioajoilla, sillä monivalintoihin painottuvat kysymykset itsessään ovat hämmentävän helppoja jopa yleistiedoltaan vajavaiselle arvostelijalle. Vastustajien tietämystä voi yrittää hyydyttää vaikkapa ruudun taputteluun ja pyyhkimiseen luottavilla Power Play -kyvyillä. Valitettavasti nämä eivät loppupeleissä suuresti häiritse kilpakumppaneita, vaan ainoastaan hidastavat keinotekoisesti kisailun etenemistä. Puuduttavia ja itseään toistavia animaatioita joutuu katselemaan jatkuvasti, pahimmillaan jopa ennen joka ikistä kysymystä.

Pyramidin huipun saavuttaminen tarkoittaa luonnollisesti voittoa ja sen myötä suunnattomasti mainetta ja mammonaa – tai vaihtoehtoisesti vihaista peliseuraa. Knowledge Is Power elääkin täysin pelaajiensa varassa, sillä verkkomittelöitä ei tueta lainkaan. Kanssavisailijoiden väistämättömän kyllästymisen äärellä ei siis auta muu kuin haalia uusia, parempia kavereita. Yksinäiset sudetkaan eivät saa visailusta mitään irti, sillä julkaisu on selvästi rakennettu ainoastaan bilepelin konsepti mielessä.

Knowledge Is Power tarjoaa kohtuullista viihdettä parin illan tarpeiksi – mikäli kelvollista peliseuraa vain on tarjolla. Miellyttävä ulkoasu ja enimmäkseen varsin pätevä lokalisointi antaisivat puitteet viihdyttävämmällekin visailulle, mutta valitettavasti turhan hidastempoinen ja puuduttava kokemus turruttaa tuossa tuokiossa. Buzzia ja sen punavaloin välkkyviä ohjaimiahan tässä tuli ikävä.

Saatavilla: PlayStation 4, mobiiliapplikaatio: Android, iOS
Ikäraja: 3 (PEGI)

Lisää luettavaa