Sumuisten kujien varjoissa – ennakkokatsauksessa Rain of Reflections

Lionbiten tunnelmallinen seikkailupeli vie dystooppiseen tulevaisuuteen, jossa koko ihmiskunnan kohtalo on jälleen kerran uhattuna. Tilt.fi pääsi vilkaisemaan syyskuussa julkaistavaa kyberpunkkailu Rain of Reflectionsia ennakkoon.

Rain of Reflections on ruotsalaisen indiestudion ensijulkaisu. Synkkään vaihtoehtotulevaisuuteen sijoittuva tarina lähtee liikkeelle hieman kliseisestä haasteesta; ihmisrotu on äkillisesti muuttunut hedelmättömäksi. Lisääntymiskyvyttömän lajin tulevaisuus on uhattuna, ja viimeinen luonnollisesti syntynyt lapsi on väkisin valjastettu laboratoriorotaksi tutkimukselle ongelman korjaamiseksi.

Projektin tutkija tuskastuu työnsä moraalidilemmaan jo avausepisodi Wilonassa, joten hän päättää vapauttaa kaltoin kohdellun lapsen tutkimuslaitoksen syövereistä.

Rain of Reflections on pienelle indiestudiolle huomattavan kunnianhimoinen projekti. Visuaalisesti näyttävä maailma on rakennettu genrelle uskolliseen tyyliin: tarjolla on paljon synkkien, sumuisten kujien ja neonvalojen seesteistä yhdistelmää. Ympäristön tutkiskelu on seikkailupelille ominaisesti oleellinen osa toimintaa, ja yksityiskohtaisesti luodussa maailmassa onkin paljon nurkkia nuuskittavana. Nähdyssä demossa tätä esiteltiin muun muassa esimerkiksi selailemalla Wilonan tietokoneen tiedostoja sekä katselemalla vanhoja valokuva-albumeita.

Kunnianhimo näkyy myös toiminnallisuuksissa. Kehittäjien mukaan keskeisenä tavoitteena on antaa pelaajille mahdollisimman monipuoliset työkalut reagoida ympäröivään maailmaan ja edetä omien mielihalujensa mukaan. Luonnollisesti tehdyillä valinnoilla on täten suuri vaikutus myös juonen suuntaan.

Yksi keskeisimmistä mekaniikoista on hakkerointi, joka onnistuessaan avaa juonelle oleellisia lisätietoja sekä vaihtoehtoisia reittejä ja toimintatapoja. Esimerkiksi vihollisten kommunikointivälineitä voi murtautua kuuntelemaan etänä, jolloin paljastuu oleellista informaatiota esimerkiksi pahisten sijainnista.

Hakkerointi itsessään tapahtuu ratkaisemalla erilaisia minipelejä, joissa tarvitaan niin avaruudellista hahmotuskykyä kuin tarkkaa korvaakin. Lisäksi palapelit satunnaisgeneroidaan kullakin yrityksellä, joten vastauksia ei ole mahdollista opetella ulkoa. Keskittyminen on muutenkin suotavaa, sillä hakkeroinnissa epäonnistuminen voi jättää jonkin reitin tai palan informaatiota pelaajan saamattomiin lopullisesti.

Taisteluissa Rain of Reflections siirtyy vapaasta tutkailusta vuoropohjaiseen malliin. Konfliktien keskeisin resurssi on motivaatio, johon jokainen toiminto vaikuttaa riippumatta siitä, onko kyseessä oma vai vihollisen suoritus. Esimerkiksi ammusten kerääminen maasta saattaa nostaa omaa motivaatiota, kun taas vihollisen ilkeät huutelut laskea sitä. Motivaation loppuessa hahmo yrittää paeta tilanteesta keinolla millä hyvänsä.

Yhteenottoihin lisää kiemuroita tuo ympäristön tuhoutuminen: käytännössä jokainen esine ja rakenne on hajotettavissa. Tämä antaa jo valmiiksi monipuoliselle taistelujärjestelmälle vielä paljon laajempia vaihtoehtoisia ratkaisuja tilanteiden selvittämiseen. Esimerkiksi hahmojen sijainnit ja näköyhteydet ovat oleellisia taisteluiden lopputuloksen kannalta, joten piilopaikkojen vähentäminen ampumalla ympäristön tuhannen päreiksi on täysin validi toimintatapa.

Rain of Reflectionsia on suunnitteilla useampi episodi, jossa kussakin on oma päähenkilönsä. Kehittäjien mukaan jokainen kappale toimii omana kokonaisuutenaan, mutta pelaajan tekemillä päätöksillä on kuitenkin vaikutusta myös muihin osiin.

Luvassa on esittelyn perusteella sekä visuaalisesti näyttävä että tarinaltaan ja mekaniikoiltaan todella monipuolinen paketti. Tämä kannattaakin ehdottomasti laittaa toivelistalle mikäli scifi, kyberpunk ja seikkailupelit sopivat yhtään omaan intohimoalueeseen.

Rain of Reflectionsin ensimmäinen osa julkaistaan PC:lle 20.9.2019.

Rain of Reflectionsissa ei paljoa auringonpaisteesta nautita.