S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl

Hyvää kannattaa odottaa. S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl on ollut kehityksessä jo ties kuinka kauan, ja julkaisunkin piti tapahtua jo vuosia sitten. Pari ylimääräistä tuotantovuotta eivät kuitenkaan ole tehneet pelistä missään määrin vanhahtavaa, vaan se pystyy iskemään toimintapelien eturintamaan.

S.T.A.L.K.E.R:n päähenkilönä nähdään miekkonen, nimeltään yksinkertaisesti Marked One. Varmalta kuolemalta hämmästyttävästi pelastunut, mutta muistinsa menettänyt sankarimme on täysin hukassa, mutta ei aikaakaan, kun ollaan jo suorittamassa erilaisia tehtäviä palkkasoturihengessä. Siinä sivussa yritetään selvittää kuka Marked One todellisuudessa on, ja mitä Chernobylin sulaneen reaktorin ympäristössä tapahtuu. Pelin juoni ei välttämättä ole aivan ykköstasoa, mutta se luo erinomaiset puitteet seikkailulle Chernobylin karussa lähiympäristössä.

Tunnelma onkin yksi pelin suurimmista vahvuuksista. Pelimaailma on häijyn ja surkean oloinen paikka. Säteily on aiheuttanut mutaatioita, eikä kaikki tunnu olevan kohdallaan. Maailmassa on jotain outoa ja kylmää. Se karmii selkäpiitä.

Pelissä ei nähdä keskivertoräiskinnän kaltaista kujanjuoksua, vaan maailma on avoin ja näin ollen S.T.A.L.K.E.R lähentelee enemmänkin roolipeliä. Hahmon kehittämisen voi kuitenkin unohtaa. Tässä maailmassa kuuma lyijy ratkaisee ongelmat. Ongelmanratkonta ei siis vaadi hoksottimia, mutta vakaata hiirikättä sitäkin enemmän. Aseet eivät nimittäin ole erityisen tarkkoja, ja viholliset osaavat pysytellä poissa näkyvistä. Tämä luo konflikteihin realistisuutta.

Grafiikka on kaikilta osin huipputasoa, ja pelimaailma on karuudessaankin äärimmäisen kaunis. On toki huomattava, että Chernobylissä seikkaileminen vaatii koneelta tuhottomat määrät tehoa. Mikäli kotoa ei löydy kunnon tehomyllyä, saa grafiikan hienouksia karsia rankalla kädellä.

Usemman vuoden odotus lupaa harvoin hyvää, mutta poikkeus vahvistaa säännön. S.T.A.L.K.E.R:n maailma vetää pelaajan mukaansa, eikä päästä irti ennen kuin peli on raivattu läpi pariin otteeseen. PC-pelaajien maailmassa tämä on yksi alkuvuoden kovimpia tapauksia.

Tuomio: Tunnelmallinen toimintapläjäys