Ryhtiä pelaamiseen – arvostelussa L33T-Gaming E-Sport Pro Ultimate XXL -pelituoli

Olipa pelaaminen harrastus tai ammatti, hyvä ergonomia kannattaa ottaa aina huomioon. L33T-Gamingin valmistamat pelituolit tuovat ratkaisun siihen, ettei ainakaan selkä ole kipeänä pitemmänkään session jälkeen.

L33T-Gamingin E-Sport Pro Ultimate XXL on lähes neljänsadan euron luksuspelituoli. Valmistaja lupaa sen tarjoavan viimeisen päälle täydellisen ja ammattipelaajien vaatimuksien mukaisen istumiskokemuksen kookkaammillekin pelaajille. Jämerän ja lähes 30 kiloa painavan tuolin kantokyky on huimat 185 kg, joten siltä osin asia on ainakin kunnossa.

Tuolin käyttöönotto eli kasaaminen on kaikkea muuta kuin luksusta. Sinänsä yksinkertaiseen kasausprojektiin kuluu huomattavan paljon enemmän hermoja ja aikaa kuin olisi kohtuullista. Erityisesti ohjelappusen selkeyteen olisi pitänyt panostaa reippaasti enemmän, sillä nyt paperi pyörii käsissä turhankin paljon. Useiden varmistuksien ja tiukkojen ruuvien kanssa taisteleminen voi ottaa kunnon ja hermon päälle, joten lyhyellä pinnalla varustettujen kannattaa hankkia tuoli valmiiksi koottuna. Etenkin kun ainakin testituolin käyttökuntoon saaminen vaati ylimääräisiä työkaluja – ja reilut kuusikymmentä minuuttia tehokasta toimintaa. Tässä kohtaa apuun tulee Jimm’s, josta voi tilata pelituolit kotiin valmiiksi kasattuina.

Kasaamisen jälkeen on todettava, että tuoli on todella komea ilmestys. Sen massiivinen koko ja hillitty mustavalkoväritys yhdistettynä miellyttävän tuntuiseen keinonahkaan tekevät istuimesta todella houkuttelevan. Selkänojan ja istuimen reunoissa olevat samettiset päällysteet viimeistelevät kokonaisuuden. Laadukkaiden materiaalien ja silmiä hivelevien muotojen yhdistelmä huokuu laatua. Mukana tulevat niska- ja selkätyynyt ovat myöskin asiallisia lisukkeita niitä kaipaaville.

Arvostelijoiden selät ja takamukset iskettiin testiin useiden, jopa yli 12 tunnin yhtäjaksoisten pelimaratonien ajaksi. Tuolin monipuolisille säätömahdollisuuksille tuli käyttöä, sillä peleistä riippuen asento oli paikoin kuninkaallisen ryhdikäs, paikoin rennon letkeä. Täydessä pystyasennossa tuoli antaa jämäkän tuen selälle, mutta korkealla pöydällä (75cm) pelattaessa säätöjen maksimirajat jäävät harmillisesti vajaiksi. Sekä tuolin korkeudensäätöihin että käsinojien maksimikorkeuteen toivoisi muutamaa lisäsenttiä, sillä nyt ergonomisen asennon löytyminen vaati hieman MacGyverin elkeitä erityisesti pidemmissä sessioissa. Noin 70 senttimetriä korkean pöydän äärellä sopivan pehmeät käsinojat tuntuvat kuitenkin todella hyviltä, eikä asento-ongelmia ilmene käytännössä ollenkaan.

Leveässä tuolissa on hyvin liikkumavaraa, ja käsinojien sijaintia säätämällä tilaa on pelaajan lisäksi myös huomiota kaipaaville kissoille. Toisaalta tuolin leveys ja muutenkin iso koko voivat olla joissain kohdissa haaste, etenkin jos pelinurkkaus on jo valmiiksi ahtaassa paikassa.

Pehmeässä ja hyvin tuetussa tuolissa voi käytännössä ottaa myös välitorkut. Selkänoja kallistuu jopa 165 astetta, jolloin tuoli muuttuu varsin päteväksi lepoalustaksi. Istuin ja selkänoja on pehmustettu huokoisella kylmävaahdolla, joten hikoilu pysyy minimissä.

Olipa kyseessä sitten tiukka pelisessio tai parin tunnin tirsat, E-Sport Pro Ultimate XXL tuntuu aina todella miellyttävälle. Vain turhan korkea pöytä voi aiheuttaa ongelmia, mutta siitäkin huolimatta kyseessä on kiistaton laatutuote.

Välillä täytyy pelaajankin ottaa torkut.