Peruspalikointia – arvostelussa LEGO Marvel Super Heroes 2

LEGO-lisenssiä hyödyntävät pelit ovat uponneet kohderyhmäänsä viime vuosina kuin veitsi sulaan voihin. Supersankareiden luvattuna aikana onkin itsestään selvää, että myös Marvelin trikoosankarit saavat osansa tanskalaisesta palikkahurmoksesta.

02.12.2017

Brittiläisestä Traveller’s Tales -studiosta on tullut viime vuosien aikana synonyymi legendaarisella LEGO-lisenssillä ratsastaville peleille. Palikoituneen käsittelyn ovat saaneet pelkästään viimeisen kymmenen vuoden aikana niin Taru sormusten herrasta, Lepakkomies, Tähtien sota, Indiana Jones kuin Harry Potterkin – vain murto-osan mainitakseni. Kokemusta siis selkeästi on, mutta vieläkö vauhdikkaasti rullaavalta liukuhihnalta tupsahtelee pelaajia miellyttäviä tuotoksia?

Tunnettuja Marvel-supersankareita vilisevä LEGO Marvel Super Heroes 2 ei seuraile minkään aiemman julkaisun juonikuvioita, vaan käsikirjoittajat ovat saaneet vapaat kädet pelin tarinapuolella. Tällä kertaa peruspahikseksi on pestattu aika-avaruutta ja täten maailmanrauhaa rehvakkaasti uhmaava Kang the Conqueror. Sininassuinen yrmistelijä ei tuo juonipuolelle mitään vallankumouksellista, sillä unohdettava miekkonen toimii lähinnä hyvänä tekosyynä hyödyntää Marvelin hahmogalleriaa mahdollisimman kattavasti. Auta armias, näin kehittäjät todella tekevät.

Parinsadan sankarin repertuaariin on mahdutettu liki kaikki tutut ja tuntemattomat hahmot hyviksistä pahiksiin. Kampanja vaatii pinkomaan kentät kertaalleen läpi ennalta määrättyjen sankareiden ohjaksissa, mutta myöhemmin avuksi voi valjastaa entistä sekalaisemman seurakunnan. Jokainen hahmo hallitsee tietyn erikoistaidon, ja kentät ovatkin pullollaan näihin nojaavia pienimuotoisia salaisuuksia. Uudelleenpeluuarvoa haeskellaan lisäksi perinteisillä piilotetuilla LEGO-palasilla, mutta myös alati pulaan päätyvän Stan Leen pelastamistehtävillä. Kenttien perinpohjainen tutkiminen on toki lystimpää, mikäli samalle sohvalle saa houkuteltua tosielämän kaverin.

Pelimekaanisesti LEGO Marvel Super Heroes 2 on hyvin tuttua huttua aiempia palikkapelejä tahkonneille. Kontrollit ovat sinällään varsin simppelit ja helposti ymmärrettävät, joskin paikoitellen ruudulla tapahtuu yksinkertaisesti liikaa asioita kerralla. Ruuhkaisimpina hetkinä esimerkiksi hahmon lennosta vaihtaminen juuri siihen tiettyyn sankariin on tuskaista puuhaa, eikä sitä tehtävätavoitettakaan aina ilmoiteta järin selkeästi. Vaikeustaso on laskettu muutoin aivan minimiin, joten eeppiset taistelut ja legendaariseksi uumoillut pomovastukset kaatuvat useimmiten kädenkäänteessä – vaikka sitten nappeja summamutikassa hakkaamalla. Helppo paketti sopii mainiosti perheen junnuille ja jonneille, haastetta haikailevat kääntykööt kannoillaan.

LEGO-pelit ovat aina pyrkineet kutkuttelemaan perheen nuorimpien lisäksi nimenomaista lisenssiä fanittavien nauruhermoja. LEGO Marvel Super Heroes 2 jatkaa tutulla linjalla, joten iso osa ajasta kuluukin bongaillen puujalkavitsejä sekä viittauksia sarjakuvien ja elokuvien universumeihin. Jatkuva vitsitykitys menee taatusti ohi aivan nuorimmilta pelaajilta, mutta kovimpien Marvel-fanien suupielet kohoavat paikoitellen aavistuksen ylöspäin. Hektisesti sinne, tänne ja tuonne rönsyilevä juonipuoli jää valitettavasti junioreilta sisäistämättä, kiitos edelleen uupuvan lokalisoinnin.

Tekninen puoli hoituu Traveller’s Talesilta tätä nykyä rutiinilla. Kaikki tutut supersankarit ovat saaneet yllensä kohderyhmää miellyttävän LEGO-kuosin, ja suoranaiset bugit on saatu karsittua vuosien saatossa minimiin. Ahtaat ja paikoitellen karkeat miljööt eivät yllä lähimainkaan näyttävän hahmotaiteen tasolle, mutta turhapa perustoimivista ja lisenssiä mainiosti hyödyntävistä maisemista on nillittääkään. Kun homma toimii, niin homma toimii.

LEGO Marvel Super Heroes 2 ei tarjoa mitään uutta auringon alla. Perustoimiva paketti viihdyttää perheen junnuja ja lisenssin kovimpia faneja illan, jos toisenkin. Tuskinpa työnsarkaansa rutinoitunut Traveller’s Talesin tiimi Game of the Year -pysteistä haaveileekaan – elämäntyöpalkinto alkaisi kyllä olla hiljalleen paikallaan.

Saatavilla: PC, PlayStation 4 (testattu), Switch, Xbox One
Ikäraja: PEGI 7 (väkivalta)

Lisää luettavaa