Kunnian polkuja etsimässä – katsauksessa Dishonored 2

Lyonilaisen Arkane Studiosin neljän vuoden takainen salamurhaajapeli Dishonored oli yllätyshitti, joka nousi korkeimmille sijoille lukemattomilla vuoden pelit -listoilla. Sekä kriittinen että myynnillinen menestys takasi sen, että jatko-osa oli vain ajan kysymys. Marraskuussa ilmestyvä Dishonored 2 onkin odotettu matka takaisin murhamestari Corvon maailmaan. Pelin julkaisija Bethesda esitteli teosta Gamescom-messuilla lyhyen pelivideon verran.

Dishonored 2:n tapahtumat sijoittuvat 15 vuotta eteenpäin edellisen pelin tapahtumista. Prinsessa Emily Kaldwinista on kasvanut keisarinna, joka hallitsee valtakuntaansa luotetun neuvonantajansa ja isänsä Corvo Attanon suojeluksessa. Jokin yliluonnollinen taho kuitenkin tahtoo muuttaa tilanteen, joten pian keisarinna on syösty valtaistuimelta häpäistynä. Tästä alkaa sankarikaksikon yhteinen seikkailu, jonka tarkoituksena on palauttaa Emily valtaistuimelle ja paikata hänen maineensa.

dishonored2-prev1

Tarinan voi pelata joko Corvon tai Emilyn näkökulmasta, mikä luonnollisesti muuttaa hieman tarinan kerrontaa. Emilysta on kasvanut oppi-isänsä kaltainen murhamestari, joka hyödyntää toimissaan sekä ylivertaisia varusteita että yliluonnollisia kykyjä. Molemmilla hahmoilla on omat erikoiskykynsä ja molemmat myös liikkuvat eri lailla, joten kokemuksen pitäisi olla varsin erilainen riippuen siitä, kumman hahmon alussa valitsee. Valittua hahmoa ei voi vaihtaa kesken tarinan, joten kannattaa valita huolella kumman näkökulmasta seikkailun haluaa kokea. Yhteispelimahdollisuutta ei valitettavasti mukana ole useista päähahmoista huolimatta.

Messuilla esitetyssä videossa nähtiin pelipätkää Emilyn hahmosta. Tehtävässä sankarittaremme tunkeutui ansoja ja vihollisia täynnä olevaan kartanoon ja esitteli samalla hieman hahmon erikoisominaisuuksia. Dishonored-pelien maailma on eräänlaista turboahdettua steampunkia, joten ennakkopätkässä oli paljon kekseliäitä ansoja, muuttuvia huoneita ja taistelurobotteja muistuttavia torakkasotilaita. Emilyn edetessä kartanossa nähtiin muutamia hänen erikoiskyvyistään, kuten varjoksi muuttuminen sekä rinnalle taistelemaan ilmestyvä klooni. Erikoisin kyvyistä on nimeltään domino, jonka avulla Emily pystyy linkittämään lähekkäinen olevat ihmisviholliset toisiinsa, jolloin yhden kuollessa ne kokevat kaikki saman kohtalon.

dishonored2-prev2

Pelin tapahtumapaikka on vaihtunut Dunwallin teollisuuskeskuksesta Karnacan kaupunkiin, jonka kuvaillaan olevan loiston päivänsä jo nähnyt rannikon helmi. Videolla nähty pätkä näytti häikäisevän hienolta sekä ulkoasunsa että kekseliään toimintansa puolesta. Tappaminen ei edelleenkään ole pakollista, sillä pelaajille on aina tarjolla vaihtoehtoisia etenemismuotoja. Tekijöiden mukaan pelin voikin läpäistä halutessaan tappamatta ketään. Pelaajahahmon käytöksellä on jälleen vaikutusta myös pelin maailmaan, joten maailma muuttuu synkäksi ja ahdistavaksi verenhimoisen murhaajan ympärillä.

Dishonored 2 on Bethesdan vuoden ykkösjulkaisu, mikä kertoo paljon jatko-osalle asetetuista odotuksista. Ennakkoesityksen perusteella edellisestä osasta pitäneet eivät varmasti pety. Toivon mukaan vaihtoehtoisten päähahmojen tarinat ovat riittävän erilaisia, jotta ne tuovat pelille kosolti uudelleenpeluuarvoa.

Dishonored 2 julkaistaan PC:lle, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle 11. marraskuuta.

Lisää luettavaa