Kivitystuomio – arvostelussa King Oddball

Tamperelainen 10tons julkaisee teoksia melkoisen kipakkaan tahtiin. Vuonna 2003 perustettu yhtiö on erikoistunut yksinkertaisiin metkuihin keskittyneisiin pikkupeleihin, jotka tarjoavat erikoisilla ideoillaan mainiota joskin lyhytikäistä hupia. Samaan kastiin menee myös jo pari vuotta sitten mobiilialustoille ja PlayStation-konsoleille ilmestynyt King Oddball. Nyt teoksesta pääsee nauttimaan myös Xbox Onella.

Tamperelaisfirman teos muistuttaa melkoisen ronskisti kotimaista megahitti Angry Birdsiä. Kuten vihaisten lintujen ja kehvelimäisten possujenkin seikkailuissa, myös King Oddballissa pelaaja pyrkii tuhoamaan viholliskohteita tarkoilla heitoilla. Omalaatuisuus perustuu tarkk’ammunnan sijasta siihen, että pelaaja pyrkii sihtaamisen sijasta ajoittamaan suorituksensa. Taivasalla mollottava kuningas pyörii jatkuvasti eestaas, joten kiven sopiva lentorata on saatava tarkalla laukaisuhetkellä. Viskaisu itsessään tapahtuu nappia painamalla, mikä tekee pelistä todella nopeasti opittavan.

kingoddball-rev1Kikka ei muuta yksinkertaista pelimekaniikkaa liiaksi, mutta tuo kuitenkin teokseen mukavan lisämausteen. Viholliskohteina olevat tankit nököttävät paikallaan odottamassa murkulan mäjähtämistä, mutta kohteisiin osuminen ei aina ole helpoimmasta päästä. Osa haasteesta syntyy erilaisista rakennelmista ja esteistä. Panssarivaunut ovat toisinaan kätkeytyneet kivityksen saavuttamattomiin, jolloin pelaaja joutuu hyödyntämään hajoavaa ympäristöään läpäistäkseen kentät.

Pelimaailma on jaettu ruudukkokartaksi, joka aukeaa kenttä toisensa jälkeen. Kun neliömäisen alueen on läpäissyt kokonaisuudessaan, aukeaa seuraava miljöö. Alkupään tehtävät ovat lähes esteettömiä läpihuutojuttuja, kun taas loppumetreillä tuurikin näyttelee osaansa. Pelin mobiilitausta näkyy parhaiten juuri siinä, että tehtävät ovat alle minuutin pikapyrähdyksiä läpi seikkailun. Tankkeja kannattaakin höykyttää lähinnä lyhyissä erissä, sillä kentät ja maisemat toistavat itseään turhan pahasti.

kingoddball-rev2

Niin sanotun kampanjan läpäisee muutamassa tunnissa. Toisin kuin Rovion peleissä, King Oddball ei anna minkäänlaista veruketta jo läpäistyjen kenttien santsaamiselle: tankkien tärvelemisestä ei nimittäin palkita minkäänlaisella piste- tai tähtiskaalalla. Jonkinlainen arvostelusysteemi tekisi teoksen koukuttavuudelle poikaa – sen on Angry Birds sekä lukuisat muut pikkupelit todistaneet. Mikä onkaan hienompaa kuin saada raastavan hinkkaamisen jälkeen paras mahdollinen arvosana kentästä?

10tonsin teos ei turhalla audiovisuaalisuudella juhli. Ulkoasu on varsin minimalistinen ja yksinkertainen. Myös äänimaailma käy hetkessä tympeäksi, kun taustalla raikaa sama värssy yrityksestä toiseen. Vajaan vartin pelailun jälkeen tekee mieli laittaa telkkarista äänet nollaan ja oman soittolistan biisit rokkaamaan. Lyhyissä sessioissa toisto ei kuitenkaan onneksi osoittaudu ongelmaksi.

Yksinkertainen ulkoasu ei itsessään ole ongelmallinen, mutta teoksen lievä hengettömyys on toinen tarina. Siinä missä esimerkiksi Angry Birdsin sympaattiset linnut ja possut muodostivat kokonaan omanlaisensa ilmiön, King Oddballin yksinkertaiset tankit, helikopterit sekä itse kunkkukin jäävät turhan mitäänsanomattomiksi. Värikynän ja mielikuvituksen käyttö olisi tehnyt poikaa jo pelkästään siksi, että kiinnostavat kohteet saisivat maailman tuntumaan syvemmältä.

King Oddball on viiden euron hintansakin puolesta pikkupeli, jonka kotikonsoliversion tarpeellisuudesta voidaan väitellä. Muutaman minuutin mittaiset lyhyet pelisessiot sopivat mobiililaitteille huomattavasti paremmin kuin olohuoneen viihdekeskukseen. Lievästä kriittisyydestä huolimatta murkuloiden viskominen on varsin mukava tapa kuluttaa aikaa. Kun laukaisu napsahtaa muutaman kimmokkeen kautta vihollistankkiin, tuntuu onnistuminen hienolta. Muutaman roposen sijoitukselle saa kelpo vastineen pariksi tunniksi. Mobiililaitteita kannattaa kuitenkin pitää ostopäätöstä tehdessä ensisijaisina alustoina, sillä Xbox Onen pelivalikoima tarjoaa kotisohvalle melkoisen paljon syvällisempiäkin kokemuksia.

Saatavilla: Xbox One (testattu), julkaistu vuonna 2014: PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita
Ikäraja: 7