Kalmantuoksuinen seikkailu 30-luvun Egyptiin – arviossa Strange Brigade

1930-luvun Egyptiin sijoittuva Strange Brigade vyöryttää pelaajan eteen hurjan määrän kalmoja, muumioita, jättiskorpioneja ja muita kuolemalta löyhkääviä yliluonnollisia otuksia. Vain ja ainoastaan neljästä seikkailijasta koostuva ryhmittymä Strange Brigade pystyy pistämään hanttiin noitakuningatar Setekin ohjastamalle oliolaumalle. Vai pystyykö?

Kolmannesta persoonasta kuvattu Strange Brigade ei lyö pöytään uusia visuaalisuuskortteja. Rebellion Gamesin tekemän Sniper Elite 4:n moottorilla toimiva seikkailu on tutun ja turvallisen näköinen, vaikka maisemat keskittyvät perusräiskinnöistä poiketen egyptiläisiin raunioihin. Neljästä pelattavasta hahmosta (kaksi miestä ja kaksi naista) kolme on pesunkestäviä brittejä ja yksi kenialainen maasaisoturi. Lisää hahmoja on jo ladattavissa.

Vihollisotuksien lahtaaminen kerryttää pelaajalle kultakolikoita, joilla voi ostaa matkan aikana uusia sekä päivitettyjä aseita. Tuliluikkujen paremmuutta voi testata vain tositilanteissa. Toisiin vastustajiin tehoavat kunnolla vain tietyt aseet, joten sopivat pyssyt ja kranaatit ovat kenttäkohtaisia. Vääränlaisen varustuksen voi korjata vain tietyissä pisteissä, joissa asevalikoimaa pääsee päivittämään. Ehtymättömät ammusvarastot tulevat onneksi tarpeeseen kuolonarmeijojen hönkiessä niskaan. Luonnollisten tulivoimien lisäksi pelaajalla on käytössään amuletteja, joista irtoaa taikavoimia niiden latauduttua täyteen.

Strange Brigade sisältää enintään neljän pelaajan yhteistyöverkkopelin, joka toimi jo ennen julkaisua ilahduttavan ketterästi. Vaikka yhteistyötila on kehittäjienkin mukaan pelin myyntivaltti, jo yhdenkin henkilön kampanjassa piisaa imua. Valitettavasti paikallista moninpeliä ei ole laitettu pakettiin mukaan. Tarina- ja verkkomoodien lisäksi jälleenpeluuarvoa kasvattavat Horde- ja Score Attack -tilat.

Indiana Jones -elokuvia ja niiden inspiraation lähteenä toimivia 30-luvun sarjaelokuvia (serial films) muistuttava Strange Brigade ei ota itseään turhan vakavasti, vaikka sisältö onkin pääasiassa vihulaisten lahtaamista. Onneksi räiskintäseikkailua keventävät hauskat, yleensä ovien aukeamisiin liittyvät pulmatehtävät. Huumorin kukka on kukkeimmillaan brittiaksentilla vääntävän kertojan kommentoidessa tapahtumia ja jopa pelaajan taukoja.

Strange Brigade on perusteemaltaan simppeli räiskintäseikkailupeli, jonka pelimekaniikan oppii hetkessä. Arvostelusessiossa ilmeni tosin muutamia ruudunpäivityksen ongelmia, jotka pahimmillaan tekivät pelaamisesta hetkeksi lähes mahdotonta. Tästä tosin mainittiin kehittäjien saatetekstissä, joten ongelmat ovat olleet tiedossa ainakin ennen virallista julkaisua. Viime vuonna gamescomissa testatun alfaversion kameraongelmat on puolestaan ilahduttavasti korjattu. Kenttien samankaltaisuus kuitenkin saattaa aiheuttaa pientä puutumista, mutta sopivan tauon jälkeen kalmojen listiminen riemastuttaa uudestaan.

Strange Brigade ei keksi pyöriä uudestaan, mutta tekee sen minkä lupaa. Se on hauska, viihdyttävä, mukavan koukuttava ja sopivasti monipuolinen. Kunnossa olevat perusasiat riittävät yleensä pitkälle.

Saatavilla: PC, PlayStation 4 (testattu) (PlayStation 4 Pro -paranneltu), Xbox One (Xbox One X -paranneltu)
Ikäraja: 16 (PEGI)