Hyvän mielen peli – arvostelussa Kirby: Star Allies

Maailman söpöin vaaleanpunainen pallero liihotteli Switchille kavereidensa kanssa. Loikinta ei imelyydessä säästele, mutta piisaako vahvan kuorrutteen alla vielä herkullista maiskuteltavaa illan pääohjelmaksi?

23.07.2018

Switchin erinomainen tasoloikkavalikoima kestää kirkkaasti vertailun kilpailijoihin, vaikka Nintendon konsoli on vasta elinkaarensa toisen vuoden alkupuoliskolla. Tarjolle on jo tähän mennessä tuotu Super Mario Odysseyn sekä Donkey Kong Country: Tropical Freezen kaltaisia hittejä, minkä lisäksi taustalla kurkkii tukku vähemmän tunnettuja indiepompintoja. Kova kilpailu ei kuitenkaan tee hallaa kohdeyleisönsä tuntevalle pyrkyrille. Vaaleanpunaisen Kirby-palleron tuorein seikkailu pyrkii iskemään koko perheen yhteiseksi suosikiksi.

Jo yli 25 vuoden ikään ehtineen hahmon uusin seikkailu Kirby: Star Allies on tuttua kauraa sarjaan aiemmin kajonneille. Tälläkin kertaa vaaleanpunainen kestosuosikki loikkii, syö, liitelee ja valtaa sydämen. Sarjan valttikortit ovat edelleen tutut ja turvalliset: pelaajaystävällinen vaikeustaso, imelänvärinen maailma ja vaaraton tunnelma. Varman päälle pelaava loikinta ei petä eikä yllätä.

Kirby: Star Alliesin juju on neljän hahmon yhtäaikainen löntystely. Kanssapomppijat voivat toki olla tekoälyn ohjastamia palleroita, mutta peli on selvästi suunniteltu enintään neljän samalla sohvalla istuvan pelaajan temmellyskentäksi. Kaverit voivat loikata mukaan sujuvasti, eikä pelaaminen tuota vaikeuksia yhden Joy-Conin taktiikallakaan.

Vaikka neljän hahmon porhallus on hauskaa ja hektistä, seikkailu pysyy koko ajan sujuvasti hallinnassa. Kiitos toimivuudesta kuuluu naurettavan helpolle vaikeusasteelle, joka ei tuota haastetta missään vaiheessa. Viholliset köntystelevät vaarattomasti, kun taas pelaajan tai tekoälyn ohjastamat sankarit iskevät tappavasti vähän etäämmältäkin. Kone hoitaa viholliset päiviltä ilman Kirbyn panostakin. Ja jos mörököllien tarjoama haaste ei olisi vielä riittävän alhaalla, niin leijaileva sankari ehtii puuskuttaa itsensä pois rotkoista sekä muista vaaroista.

Kentillä seikkailemisen erikoisin niksi on kyky ystävystyä vihollisten kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lähes jokaisen lurjuksen voi napata erikoistaitoineen oman tiimin jatkoksi. Kyvyille onkin käyttöä, sillä eri elementeille on omat salaisuutensa paljastettavana. Siinä missä tuliotus lämmittää sytytyslangan palamaan, sateenvarjon alla värjöttelevä pallura pitää palavan narun kuivana myös vesiputouksen alla. Systeemi on helppo ja simppeli, mutta otusten vaihtelu tarjoaa riittävästi vaihtelua.

Kuten vaaleanpunaisen sankarin seikkailut yleensäkin, myös Kirby: Star Allies on audiovisuaalisesti melkoinen tapaus. Ulkoasu ja äänimaailma ovat niin hötteröistä hattaraa, että pelkkä pelin katselu saa diabeteksen sairastumaan diabetekseen. Pastellisävyt ja imeläisyys eivät kuitenkaan ole pahasta, mutta aivan jokaiseen makuun ei teoksen audiovisuaalinen anti varmasti uppoa. Tyyli on onneksi söpöä katseltavaa ja riemukasta kuunneltavaa.

Teoksen pahin kompastuskivi on sen kestossa. Tarinan kipittää läpi halutessaan vain parissa tunnissa, joskin kaikkien salaisuuksien ja kätköjen paljastamisen kanssa saa kulumaan toisen mokoman. Neljäkään tuntia ei silti tunnu riittävältä vastineelta täysihintaisesta seikkailusta. Yksinäiselle pelurille sisältöä on auttamattomasti liian vähän. Onneksi teos on moninpelinä hauskempi, ja täyden retkueen kanssa pelaavat voivatkin jo tosissaan harkita tyyriin paketin noukkimista.

Kun kampanja on läpäisty, tarjolla on vielä muutaman minipelin verran tahkottavaa. Hakkaaminen on päivän sana, sillä siinä missä toisessa pikkuharrasteessa pätkitään puuta kirveellä, meteoripesiksessä lätkitään avaruuskiviä takaisin kiertoradalle. Molempia minipelejä voi pelata liiketunnistuksella, jolloin lyöminen tapahtuu Joy-Conia heiluttelemalla. Pikkulystit tarjoavat kavereita vastaan pelatessa viihdettä hetkeksi aikaa, mutta tekoälyn nöyryyttämiseen kyllästyy alta aikayksikön. Tulostaululla kimaltelevien ennätysten parantaminen ei tahdo itsekseen viihdyttää.

Kirby: Star Allies on lystikäs ja värikäs tasoloikinta koko perheelle, jonka ainoa todellinen murhe on sisällönpuute. Vaikka sympaattisen herttainen loikinta pysyy simppelinä ja hauskana koko kestonsa ajan, sen pariin ei ole kummoistakaan syytä palata. Pieni lisähaaste ja -pelattava olisi tehnyt paketille hyvää. Tällaisenaan teos sopii perheen pienimmille sekä kimppapelisessioihin, mutta täyden hinnan edestä ei pelattavaa piisaa.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 7 (väkivalta)

Lisää luettavaa