Haaveilevan pipopään räppiseikkailut teräväpiirtona – arvostelussa PaRappa the Rapper Remastered

1990-luvun trendikäs pipopää PaRappa on palannut. Alkuperäisen PlayStation-konsolin demo-levyltä tuttu paperinohut sankari on tuotu takaisin PlayStation 4 -konsolin omistajien iloksi. Rytmipelien pioneeri on saanut remasteroinnin myötä osittain päivitetyn ulkoasun, mutta pelimekaniikat ovat jääneet kivikautiselle tasolle.

PaRappa the Rapper Remastered on hip hop -seikkailu, jonka pääosassa on pipopäinen ja haaveiluun taipuvainen PaRappa-koira. Sankarimme kamppailee hyvin tuttujen teini-ikäisten ongelmien parissa, joista olennaisin tietysti on se, miten tehdä vaikutus ihastuttavaan Sunny Funny -kukkaseen. Homma helpottuisi huomattavasti jos vain omistaisi ajokortin, olisi tarpeeksi rohkea noustakseen kiusaajia vastaan tai osaisi vaikka leipoa ihastuksen kohteelle herkullisen syntymäpäiväkakun. Onneksi unelmat ovat saavutettavissa kunhan vain tarpeeksi uskoo itseensä. You gotta believe!

Pelissä tarina on puettu sarjaksi asteittain hankalammiksi käyviä rap-taisteluita, jotka läpäistään toistamalla mahdollisimman tarkasti kyseisen mestarin mallisuoritus. Jokainen kohtaaminen opettaa PaRappalle jotain uutta ja tärkeää matkalla kohti mielitiettynsä sydäntä: kung fu -mestari Chop opettaa itsepuolustuksen jaloa taitoa siinä missä Prinssi Fleswallow opastaa, miten tienata isän auton korjaamiseen tarvittavat rahat kirpputorilla. Molemmat ovat kiistatta tärkeitä taitoja ihastuksensa kohteen sydämen valloittamisessa. Pelin kampanja käsittää yhteensä kuusi rap-taistelua, joissa pyritään painamaan oikeita ohjaimen nappeja mestarin näyttämän esimerkin mukaisesti. Pari ensimmäistä kenttää läpäiseekin heittämällä, mutta sen jälkeen vaikeustasoa ruuvataan rajusti ylöspäin. Taisteluissa tulee nopeasti selväksi myös pelin suurin ongelma: mestarin ohjeiden kirjaimellinen seuraaminen ei takaa kentän läpäisyä, vaan oikea rytmitys on haettava yrityksen ja erehdyksen kautta. Pelin ohjeistuksessa on myös toivomisen varaa, mikä tekee pelaamisesta lähinnä turhauttavan kokemuksen.

Pelattavuuden ongelmat harmittavat, koska pienimuotoiseksi sarjakuvasöpöilyksi PaRappa the Rapper on todella armoton peli, joka hylkää pelaajan suorituksen näennäisesti hyvin pienistäkin virheistä. Kakunleivonta Cheap Cheap -kanan seurassa jäi erityisesti mieleen otsan verisuonet sykkimään saavana kokemuksena. Toisaalta näiden haasteidenkin kanssa teoksen kahlaa läpi reilussa tunnissa, joten pienistä hankaluuksista saadaan sentään näennäisesti vähän lisää minuutteja pelikelloon. Kenttiin saa toki hieman lisäpeluuarvoa metsästämällä esitykselleen korkeinta mahdollista arvosanaa freestyle-tyylillä. Käytännössä tämä tarkoittaa ohjaimen eri nappien villiä naputtamista niiden kappaleeseen kuuluvien oikeiden painallusten ohella.

Ulkoasultaan PaRappa the Rapper Remastered on sarjakuvamaisen kaunis HD-päivitys, joskin grafiikat on jostain käsittämättömästä syystä päivitetty ainoastaan itse peliosioiden osalta. Suttuiset välianimaatiot tihrustellaan postimerkin kokoiselta näytöltä ruudun keskellä. Tätä peliä on ehdottomasti hauskempi katsella ja kuunnella kuin pelata itse, sillä biisit ovat kyllä erittäin tarttuvia edelleen.

PaRappa the Rapper Remastered on valitettavan puolivillainen julkaisu, joka ei täytä nykypelien vaatimuksia niin sisällön määrän kuin pelattavuutensakaan puolesta. Teoksen positiivinen meininki sekä hyvät biisit toki tempaisevat mukaansa, mutta loppujen lopuksi tarjolla on vain lyhyt ja turhauttava pelikokemus, jota ei edes nostalgian avulla pystytä pelastamaan. Toivon mukaan tämä julkaisu kuitenkin ennakoi PaRappan paluuta nykykonsoleille uuden seikkailun myötä.

Saatavilla: PlayStation 4
Ikäraja: 3 (PEGI)