Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts

Noin kymmenen vuotta sitten Nintendo 64:n suurimpiin hitteihin lukeutunut Banjo-Kazooie on täällä taas. Tällä kertaa Xbox 360:n valloitusta yrittävä karhu- ja lintukaksikko pistää jälleen hösseliksi ja tuo televisioruuduille mainiota viihdettä. Banjo-Kazooie: Nuts & Boltsissa tasohyppelyn ja kaahailun rajat hämärtyvät, mutta sekamelskalta onnistutaan välttymään. Näin ollen kyseessä on varsin hyvä peli.

Ruuvit ja mutterit lähtevät pyörimään, kun pitkään lomaillut Banjo-karhu yhdessä Kazooie-linnun kanssa tajuaa arkkivihollisensa Gruntildan palanneen – ainakin osittain. Paikalle ilmestyy omien sanojensa mukaan kaikki videopelit kehittänyt Lord of Games, joka ehdottaa kaksikolle, että se selvittäisi riitansa hänen omassa maailmassaan.

Itse seikkailu lähtee liikkeelle varsin hitaasti, eivätkä ensimmäiset hetket Banjo-Kazooien parissa jätä pelistä erityisen hyvää kuvaa. Tahmea alku saa kuitenkin pian tuulta alleen, ja peli paranee selvästi loppua kohden antaen pelaajalle enemmän tekemisen vapautta sekä mahdollisuuksia hyödyntää täysillä pelin hauskinta ominaisuutta, ajoneuvojen rakentamista.

Ajoneuvoeditori on yksinkertainen mutta silti monipuolinen. Käytännössä ainoa vaatimus on, että menopelistä löytyvät muutamat kriittiset komponentit kuten kuljettajan istuin ja moottori. Tämän jälkeen ajoneuvon ulkoasu ja ajo-ominaisuudet ovat pelaajan määriteltävissä. Homma on kuin legojen kasaamista ja sellaisenaan varsin hauskaa. Sääli vain, että kontrolleista puuttuu tietty tarkkuus, ja siksi pelaaminen ei ole niin hauskaa, kuin se pienellä säädöllä olisi voinut olla.

Pelin ulkoinen ilme on iloisen värikäs, ja ympäristöt ovat kauniita. Myös taustalla pyörivä musiikki sopii peliin kuin porkkana lumiukkoon. Valitettavasti keskustelut on ainoastaan tekstitetty, mikä tuntuu etenkin huumorissa. Näyttelijöiden avulla hauskoista kommenteista olisi varmasti saanut vielä enemmän irti. Toinen pieni ongelma löytyy ruudunpäivityksen ja latausaikojen kohdalta. Peli latailee monia asioita aivan liian pitkään, eivätkä Xboxin tehot riitä kaikkein kovimmassa menossa.

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts on hyvä yhdistelmä kaahailua ja tasohyppelyä. Peli kuitenkin elää ja kuolee pitkälti ajoneuvojen rakentelun mukana. Mikäli legojen kasailu ei koskaan tuntunut omalta jutulta, on pelissä oma riskinsä. Jos hommasta pitää, on pelillä vielä reilusti uudelleenpeluuarvoakin.

PÄÄSTÖTODISTUS
Loppua kohden paraneva hauska tasohyppely