Assassin's Creed: Brotherhood

Assassin’s Creed: Brotherhood ei ole niinkään Assassin’s Creed II:n jatko-osa, vaan täysimittaiseksi peliksi venytetty laajennuspaketti. Tarina jatkuu täsmälleen siitä, mihin kakkosessa jäätiin. Tekniikan tasolla peli on sama, eikä pelattavuudessakaan juuri ole muutoksia. Pelaaja on edelleen renessanssi-Italiassa elävän salamurhaaja-Ezion saappaissa. Pahiksina puuhastelee katala Borgia-suku.

Assassin’s Creed II:ssa oli poikkeuksellisen paljon tekemistä, mutta Brotherhoodissa sitä on vielä lisää. Pelin sisällä voi tehdä kiinteistökauppoja, keräillä taidetta, kunnostaa kaupunkia, murhata ihmisiä, ja joskus myös pelata pelin juonta eteenpäin. Lisäksi mukana on moninpeli ja mahdollisuus tehdä erilaisia haasteita. Pelin sisältö ei ole uutta, mutta ainakin sitä riittää.

Assassin’s Creed kertoo nykypäivässä toimivasta pienestä porukasta, joka taistelee pahoja temppeliritareita vastaan. Apunaan heillä on Desmond-niminen mies. Hän on muinaisten salamurhaajien jälkeläinen. Kaverit istuttavat Desmondin koneeseen, joka sallii tämän kokea uudelleen esi-isänsä muistoja. Hän voi siten saada selville muinaisia salaisuuksia. Kyseessä on tekosyy päästää pelaaja seikkailemaan historialliseen Roomaan. Onneksi tarpeettoman monimutkainen ja paikoin pöhkökin taustatarina ei juuri pelatessa vaivaa. Nykypäivään sijoittuvat osuudet ovat edelleen vähän outoja, mutta toimivat kuitenkin paremmin kuin sarjan aiemmissa osissa.

Historiallinen miljöö sallii pistää peliin vähän verevämpiä kuvioita kuin mitä videopeleissä yleensä nähdään. Ezion sisko ja äiti ryhtyvät onnettomuuden iskiessä bordellinpitäjiksi. Ezio yrittää väittää vastaan, mutta sisko ilmoittaa että hän ei aio istua toimettomana sillä aikaa, kun perheen mies hoitaa hommat yksinään. Pahiksina on kirkonmiehiä, paavia myöten.

Pientä miinusta Brotherhood saa siitä, että pääasiallisena tapahtumapaikkana toimiva Rooma on hyvin samannäköinen kuin edellisen pelin Firenze. Molemmat ovat tietenkin renessanssiaikaisia italialaisia kaupunkeja, mutta olisi niiden välille voinut silti vähän rakentaa vaihtelua. Nyt jos katsoo sattumanvaraista katunäkymää, eroa on mahdotonta havaita.

Brotherhood on sarjan perinteiden mukaisesti peli sankarillisesta murhamiehestä, joka juoksee katoilla ja piiloutuu heinäkasoihin. Pelin päätön juoni ja pöljät aksentit ovat toisarvoisia siihen nähden, että pelattavuus on kohdallaan. Kiipeily ja parkour-tyyliset hippaleikit ovat yhtä hauskoja kuin ennenkin. Moninpeli, jossa kaikki yrittävät murhata toisiaan, kruunaa toimivan kokonaisuuden.

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

PÄÄSTÖTODISTUS
Assassin’s Creed II:n ystäville täsmälleen samaa kamaa, paitsi enemmän.