Arvostelussa Zombi – ”Luulisi että zombiaihe olisi kaluttu loppuun”

13.10.2015

Vuonna 2012 ilmestynyt ZombiU oli yksi Wii U -pelikonsolin julkaisupelejä. Se oli Wii U:n peleistä kiitellyimmästä päästä, vaikka jäikin ilmeisesti taloudellisesti tappiolliseksi. Nyt peli on julkaistu muillekin alustoille, joskin nimestä on pudotettu pois U. Peli on pelkkä Zombi.

Zombi sijoittuu Lontooseen, ja sen tyylilajina on selviytymiskauhu zombiepidemian jälkeisessä maailmassa. Mystinen radioääni auttaa pelaajaa selviytymään zombeista, joista yksikin voi olla vaarallinen mikäli peliä lähestyy liian varomattomasti.

Pelin omaperäisin ja paras idea liittyy siihen, mitä tapahtuu kun kuolee. Alussa pelihahmona voi olla vaikkapa 45-vuotias liikemies. Kuoltuaan hän on pysyvästi mennyttä, ja pelaajan seuraava hahmo onkin joku aivan muu tyyppi, vaikka 22-vuotias aerobic-opettaja. Pelin kuluessa vaivalla kerätyt kamat jäävät tietenkin kuolleelle. Sen takia lähes jokaisen uuden hahmon ensimmäinen tehtävä on etsiä edellinen hahmo, nyt zombi, ja tappaa tämä jotta varusteet saataisiin takaisin.

Zombi on peli, joka palkitsee rauhallisen, metodisen ja varovaisen lähestymistavan. Zombeja voi ampua tai lyödä, mutta ilman hyvää suunnitelmaa pääsee hengestään. Pelin koko potku tulee siitä, että kuolema todella tuntuu joltain. Erityisen kamalaa on, kun on selvinnyt yhdellä hahmolla jo melko pitkään. Silloin on helppo ajatella, että ehkä tämä 30-vuotias kieltenopettaja on selviytyjätyyppiä. Sitten jää zombiväijytykseen ja kuolee.

Teknisesti peli ei ole mitenkään täydellinen. Se on selvästi tehty vähän pienemmällä budjetilla, ja paikkoja on rajallisesti. Visuaalisesti se ei ole kovin kaksinen, joskin rähjäinen ulkoasu korostaa pelimaailman lohduttomuutta ja ahtautta. Samoja ympäristöjä kierrätetään paljon. Pelin tarinassa zombit kytkeytyvät vanhoihin okkultisteihin ja mystiseen epidemiaan, mutta siitä on vaikea kiinnostua. Harvat sivuhenkilöt eivät ole kovin elähdyttäviä.

Kaikki tämä on kuitenkin toisarvoista sen tosiseikan rinnalla, että Zombi on erinomainen peli. Luulisi että tässä vaiheessa zombiaihe olisi kaluttu loppuun niin videopelien kuin laajemmin popkulttuurin maailmassa, mutta Zombi osoittaa että videopeleissä kuolema voi sittenkin vielä tuntua joltain.

Arvosana: 9

Lisää luettavaa