Arvostelussa The Evil Within: The Assignment – ”Pelin suhde todellisuuteen on mielenkiintoinen”

The Evil Within on syksyllä ilmestynyt kauhupeli, jonka pääsuunnittelijana toimi Resident Evil -guru Shinji Mikami. Mikamilla on muutenkin varsin vaikuttava CV: Listalta löytyy pelejä kuten Devil May Cry, Phoenix Wright: Ace Attorney ja Vanquish.

Varsinainen The Evil Within kertoi poliisi Sebastian Castellanosin seikkailuista painajaisten keskellä. Tarinassa oli sivuhahmona toinen poliisi nimeltä Julie Kidman, joka saa nyt oman tilaisuutensa loistaa päähenkilönä. Hänen tarinansa kerrotaan kahdessa laajennuksessa, joista ensimmäinen, The Assignment, on toistaiseksi ilmestynyt. Jälkimmäinen on nimeltään The Consequence, ja ilmestyy myöhemmin keväällä.

Tietyllä tapaa linja pysyy uskollisena: The Assignment on pelottava, eikä peli turhaan arkaile säikäyttelyn kanssa. Koko arsenaali on käytössä melkein alusta asti. Tunnelma on silti selvästi omanlaisensa, ei vähiten siksi että Kidman on selvästi erilainen päähenkilö kuin Castellanos. Hän tietää enemmän asioita, ja omalla tavallaan hän on sympaattisempi.

Pelituntuman kannalta selvin ero on, että Kidman joutuu pääasiassa selviämään ilman asetta. Vihollisia ei voi ampua hengiltä, vaan niitä täytyy väistellä. Kidman voi härnätä vihollisia päästäkseen sitten livahtamaan ohi. Ratkaisu saa viholliset tuntumaan heti pelottavammilta. Joskus piileskely ei vaadi muuta kuin sen, että pysyy paikallaan ja antaa lamppupäisen hirviön tutkailla aikansa.

Kidman ei sentään joudu pärjäämään täysin ilman apuvälineitä. Vihollisia voi harhauttaa heittelemällä pulloja. Lisäksi on fikkari. Mikäli seinällä, taululla tai pöydällä näkyy punainen tähtisymboli, ja sitä osoittaa lampulla, tapahtuu jotain jännää.

The Assignmentin suhde todellisuuteen on mielenkiintoinen. Toisaalta se juurruttaa The Evil Withinin tapahtumia avaamalla taustatarinaa lisää. Turha rationaalisuus ei kuitenkaan tätä peliä riivaa, vaan yksinkertaisetkin asiat kuten aika ja tila käyttäytyvät erikoisilla tavoilla.

The Assignment on esimerkillinen laajennus, joka ei tyydy kertaamaan The Evil Withinin juttuja, vaan jatkaa niistä eteenpäin.

KEHITTÄJÄ
TANGO GAMEWORKS

JULKAISIJA
BETHESDA SOFTWORKS

TESTATTU
PS4

MUUT ALUSTAT
PC, PS3, XBOX 360, XBOX ONE

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
18+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
PALJON UUTTA
PELOTTAA

MIINUKSET
KÖMPELÖ OHJAUS

PÄÄSTÖTODISTUS
Lisuri uudistaa emopeliä yllättävän onnistuneesti

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
Selviytymiskauhu

JULKAISTU
10.3.2015