Arvostelussa The Escapists – ”Pienenkin edistysaskeleen ottaminen tuntuu suurelta voitolta”

Ensisilmäys The Escapistsiin vie vähän vanhemmat pelaajat aikaan, jolloin 8-bittiä oli pelikoneessa kova sana. Upeat tekstuurit ja 3D-grafiikka on korvattu yksinkertaisilla pikseliukkeleilla ja minimalistisilla animaatioilla. Ulkoisesti lähemmäs 30 vuotta vanhalta näyttävä The Escapists kuitenkin muistuttaa siitä, että pelkkä grafiikka ei kerro pelin tasosta yhtään mitään.

Pelin tapahtumapaikkoina toimivat vankilat, joista pelaajan alter ego pyrkii pakenemaan. Ei mitään vauhtia ja vaarallisia tilanteita, vaan vankilan arjen ohella havainnoidaan ympäristöä, katsotaan vartijoiden toimia, kerätään tavaroita ja niin edelleen. Pelaajan on tehtävä töitä, harhautettava vartijoita ja rakennettava löytämistään tavaroista paossa auttavia varusteita. Kyseessä on siis hieno kombinaatio vankilan arjessa elämistä ja salajuonittelua.

Yksinkertaisen kuoren alta löytyy paljon enemmän kuin mitä aluksi voisi olettaa. Etenkin pelimekaniikka on erittäin monipuolinen kokonaisuus. Peli tarjoaa pelaajalle useita eri mahdollisuuksia edetä, mutta on samalla erittäin vaikea. Alun harjoitteluosuus kannattaa käydä läpi ja sekään ei vielä anna pelaajalle erityisen kattavia valmiuksia edes ensimmäisen vankilapaon toteuttamiseen. Peli kuitenkin palkitsee sitkeän yrittäjän ja paikoin pienenkin edistysaskeleen ottaminen tuntuu suurelta voitolta.

The Escapists on erittäin haastava ja vaatii runsaasti aivojen käyttöä. Samalla se on myös erittäin palkitseva. Vaikka pelin rutiinit saattavat pidemmän päälle tuntua toistolta toiston perään, uskaltaa sitä kehua koska sen ongelmista saa paljon irti. Kyseessä on valtavirrasta poikkeava ja hauska pikku peli.

KEHITTÄJÄ
Mouldy Toof Studios

JULKAISIJA
Team 17

TESTATTU
PC

MUUT ALUSTAT

ARVOSTELIJA
MIKKO MATILAINEN

IKÄSUOSITUS
3+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
Haastava
Palkitseva

MIINUKSET
Paikoin liikaa toistoa

PÄÄSTÖTODISTUS
Kiva retrotyylinen pläjäys pulmanratkontaa

ARVOSANA
7

LAJITYYPPI
Seikkailu

JULKAISUPÄIVÄ
13.2.2015