Arvostelussa Super Mario Maker – ”saa ymmärtämään, kuinka paljon potentiaalia pelissä on”

Mario-tasohyppelyitä syytetään usein paikalleen jumahtamisesta ja vanhan kierrättämisestä. Nintendolla on kritiikkiin ratkaisu: Annetaan työkalut pelaajalle. Super Mario Maker on kenttäeditori, johon on ympätty mahdollisuus jakaa omia luomuksia netissä, sekä pelata muiden luomia tasoja.

Editori tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa neljän ikonisen Mario-teeman välillä, retrosta kasibittisestä modernimpaan Wii U:hun. Teemaa voi vaihtaa lennosta, mutta osa elementeistä ei siirry sellaisenaan pelistä toiseen. Tämä erottaa jokaisen pelin toisistaan, ja teeman valinnalla on väliä.

Kenttäeditorin saloihin opettaminen on ratkaistu ilahduttavan pelimäisesti. Aluksi käytössä ei ole kuin kaksi peliteemaa, sekä kourallinen rakenneltavaa. Peli palkitsee kokeiluja uusilla rakennusaineilla.

Osaavan nikkarin käsissä editori venyy kaikkeen kevyiden hupailujen, puhtaan trollaamisen ja jopa kinkkisten aivopähkinöiden välillä. Muiden pelaajien teoksia selaillessa löytyy myös paljon roskaa. Huonojen kenttien tulvaa on pyritty vähentämään nostamalla esiin kenttiä, jotka ovat saaneet paljon tykkäyksiä.

Syvällisempi arviointisysteemi ei olisi pahitteeksi. Pelkkä tykkäysten lukumäärä ei vielä kerro koko totuutta. Lisäksi olisi hienoa, jos hakemalla voisi etsiä tietyn tyyppisiä pelikokemuksia.

Mario Maker on nintendomaiseen tapaan tungettu täyteen pieniä salaisuuksia ja yksityiskohtia. Esimerkiksi Amiibo-hahmoilla saa avattua liudan hahmopukuja. Silti mistään ei, ainakaan toistaiseksi, tarvitse maksaa. Kaiken saa avattua myös ihan vain askartelemalla ja pelaamalla.

Ehkä parasta koko paketissa on sen sujuvuus. Vaihdot pelaamisen, testaamisen ja rakentelun välillä ovat nopeita, eikä latausajoista juuri tarvitse huolehtia. Kesken puuhailun pelaa pikaisesti muutaman netistä löydetyn kentän, ja palaa taas takaisin arkkitehdiksi. Valikoiden kanssa ei tarvitse arvailla. Editorin käyttöliittymä on suunniteltu huolella, eikä se sisällä monimutkaisia alavalikoita tai uuvuttavia tekstirimpsuja.

Vilkaisu tehorakentajien luomuksiin saa ymmärtämään, kuinka paljon potentiaalia pelissä on. Luodessa käy silti joskus niin, että työkalut eivät riitä.

Arvosana: 9