Arvostelussa Sunless Sea – ”Hämäräperäisten mysteerien peli”

Lontoo on vajonnut maan alle, ja sijaitsee nyt luolameren rannalla. Pelaaja on kapteeni, joka lähtee pienellä laivallaan tutkimaan maanalaisen meren mysteerejä. Mereltä löytyy saaria ja satamia, muita laivoja, hirviöitä ja ihmeitä.

Sunless Sea on erinomaisen tunnelmallinen peli, jossa parasta on tyylikäs ja omaperäinen maailma. Sitä on ilo tutkia, sillä aina tuntuu siltä kuin kartan tutkimattomilta alueilta voisi löytyä jotain ihmeellistä. Ja löytyykin.

Pelin edetessä karttuu rahaa ja muita asioita mitä tarvitaan laivan paranteluun, lisämiehistön palkkaamiseen ja parempiin aseisiin. Varsinkin alussa rahaa menee tosin varsin paljon pelkästään bensaan ja ruokaan.

Tunnelmansa puolesta Sunless Sea on kauhupeli. Se on hillitty ja tyylikäs, mutta maanalainen meri on pelottava paikka. Miehistön järki horjuu ja hurjimmat näyt aiheuttavat saman tien hulluudesta kumpuavan kapinan. Pelko onkin bensan ja ruuan ohella kolmas ominaisuus, johon on syytä kiinnittää huomiota. Joskus voi joutua tekemään vaihtokauppoja: Jos ruoka loppuu, voi miehistölle syöttää merihirviön ruhon, mutta se lisää pelkoa.

Pelissä voi tehdä kauppaakin, mutta pääasiassa rahaa tulee sisään tutkimusmatkailun myötä. Lontoon amiraliteetti maksaa raporteista, ja siksi vieraissa satamissa kannattaa aina käydä. Tässä piileekin pelin yksi heikkous: Joskus saattaa juttua rahapulan takia kiertämään samoja paria satamaa jotta saisi ostettua lisää tarvikkeita.

Sunless Seata voi pelata niin, että käytössä on normaali tallennussysteemi, mutta se ei ole suositeltavaa. Peli on tarkoitettu pelattavaksi niin, että mikäli kuolee, ei voi palata aikaisempaan tallennukseen. Sen sijaan seuraavalla kierroksella uusi kapteeni voi periä edeltäjältään kaikenlaista.

Yksi alkupään helpoimmista tavoista tienata rahaa on viedä kuolemasta haikailevia matkustajia hautasiirtokuntiin. Niissä on helpompi kuolla kuin Lontoossa. Pelatessa alkaa miettiä, mitä kartan reunan tuolla puolella on, mutta onneksi sinnekin voi mennä. Sunless Sea on hämäräperäisten mysteerien peli, ja tyyliin kuuluu ettei mihinkään saa täysin tyhjentävää vastausta.

KEHITTÄJÄ
FAILBETTER GAMES

JULKAISIJA
FAILBETTER GAMES

TESTATTU
PC

MUUT ALUSTAT

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS

PELAAJIA
1

PLUSSAT
TUNNELMALLINEN MAAILMA
LÖYTÄMISEN ILO

MIINUKSET
MENEE PAIKOIN GRINDAAMISEKSI

PÄÄSTÖTODISTUS
Maanalainen meri on hieno paikka tutkia

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
Roguelike

JULKAISTU
6.2.2015