Arvostelussa Rise of the Tomb Raider – ”Monipuolisuudesta ei siis ole pulaa”

05.12.2015

Lara Croft on yksi maailman tunnetuimmista videopelihahmoista. Pelejä on tehty paljon, kuten myös elokuvia, sarjakuvia ja muuta Tomb Raider -kamaa. Pelisarja pistettiin kokonaan uusiksi vuonna 2013. Pelkällä Tomb Raider -nimellä kulkenut peli sijoittui Laran nuoruuteen. Päähenkilö oli naivimpi, viattomampi ja kunnollisempi kuin aiemmissa osissa.

Rise of the Tomb Raider jatkaa samalla linjalla. Tässä pelissä Lara ei ole enää täysi amatööri, mutta hahmonkehitys rakentaa edeltäjänsä varaan. Nyt paha uskonnollinen organisaatio yrittää löytää taikaesinettä siperialaisesta laaksosta. Lara yrittää ehtiä ensin ja samalla todistaa esinettä etsineen isänsä olleen oikeassa. Laaksosta löytyy Laran tueksi Lähi-idästä muinaisina aikoina vaeltanut valkoihoinen, englantia puhuva heimo.

Pelinä Rise of the Tomb Raider rakentuu kiipeilyn, ammuskelun, hiiviskelyn, tutkimisen, ongelmanratkonnan ja keräilyn varaan. Monipuolisuudesta ei siis ole pulaa. Viime vuosien peleissä jo vähän puhkikuluneessa kiipeilemisessä on yllättävän paljon fiilistä ja tutkiminen kannattaa aina. Löydettävää riittää.

Pelin parasta antia ovat varsinaisen tarinan reunoilla olevat haudat. Jokainen on yksi iso arvoitus, ja niiden ratkaiseminen on tyydyttävää ja hauskaa. Ne eivät ole kovin vaikeita, mutta visuaalisesti silti komeita.

Raaka-aineiden kerääminen on elintärkeää, sillä niistä rakennetaan sekä parannuksia aseisiin että erilaisia erikoisammuksia. Pelin kuluessa Laralle kehittyy melkoinen arsenaali kaikenlaisia välineitä, joista jokaisella on omat hyvät puolensa.

Pelissä on eräänlainen puoliavoin maailma. Iso osa tapahtuu viivasuorissa ympäristöissä, joista pitää selvitä läpi, mutta samalla mukana on kaksi isompaa avointa aluetta. Niiltä löytyy jopa lisätehtäviä. Ratkaisu on pelin kannalta toimiva.

Uusi, nuori Lara Croft on neuvokas, positiivinen ja rohkea. Hän on säntillinen ja ennen kaikkea kunnollinen. Hahmon modernisointi oli ehdottoman tarpeellista, mutta pelatessa jää silti kaipaamaan vanhan Laran itsevarman arroganttia asennetta.

Arvosana: 8

Lisää luettavaa