Arvostelussa Pneuma – Breath of Life – ”Maailmassa on tietynlaista unenomaista tunnelmaa”

Pneuma – Breath of Life on mielenkiintoinen pulmanratkaisupeli, jossa päähenkilönä on Jumala – tai ainakin jotain sinne päin. Päähenkilö ei kuitenkaan ole kaikkivoipa ja kaikkitietävä, vaan hän seikkailee maailmassa yhdessä pelaajan kanssa tutustuen ympäristöihin ja luonnonlakeihin, joita ei oikein ymmärrä itsekään. Pulmien lisäksi Pneuma sisältääkin huumorilla sävytettyä filosofista pohdintaa, joka paikkaa varsinaisen tarinan puutteen mainiosti.

Pneuma on pelinä poikkeuksellisen yksinkertainen. Suurin osa eteen tulevista ongelmista kietoutuu pelihahmon katseen ympärille. Useassa paikassa on katsottava tiettyjä asioita – tai jätettävä katsomatta – ja tämä aiheuttaa muutoksia maailmassa. Kun ongelma on ratkaistu, aukeaa ovi seuraavaan huoneeseen ja seuraavan haasteen pariin. Pelin pulmat haastavat pelaajan nimenomaan loogiseen ajatteluun maailman peruskäsitteiden parissa. Haasteet vaikeutuvat sopivalla vauhdilla ja muutaman tunnin mittaisen pelin aikana eteen tulee vain muutamia hetkiä, jolloin edessä oleva ongelma vaikuttaa hetken ajan mahdottomalta. Vaikeustaso on siis kohdillaan.

Grafiikka on yksi Pneuman suurista vahvuuksista. Peli on häikäisevän hyvän näköinen, kreikkalainen arkkitehtuuri sopii teemaan kuin nakutettu ja maailmassa on tietynlaista unenomaista tunnelmaa. Komea grafiikka toki vaikuttaa myös laitevaatimuksiin ja Pneuma vaatiikin pelikoneelta reilusti potkua.
On sääli, että Pneuman kehittäjät tuntuvat tyytyneen yhteen hyvään ideaan eikä peli erityisemmin kasva loppua kohden. Pneuma jääkin lyhyeksi, mutta silti varsin tasapaksuksi tuotokseksi, jonka viehätys ehtii haihtua jo ennen lyhyen seikkailun loppua. Tällaisenaan Pneuma – Breath of Lifeä uskaltaa suositella vain ongelmanratkaisun paatuneimmille faneille. Vähän lisää monipuolisuutta niin hauska filosofinen pohdiskelu olisi saanut kylkeensä myös laajempaa yleisöä viihdyttävän pelin.

KEHITTÄJÄ
Deco Digital

JULKAISIJA
Deco Digital

TESTATTU
PC

MUUT ALUSTAT
Xbox One

ARVOSTELIJA
MIKKO MATILAINEN

IKÄSUOSITUS
3+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
Upean näköinen
Filosofinen pohdinta

MIINUKSET
Väsähtää loppua kohden

PÄÄSTÖTODISTUS
Pneuma on erilainen pelikokemus

ARVOSANA
6

LAJITYYPPI
Pulmanratkaisu

JULKAISUPÄIVÄ
27.2.2015