Arvostelussa Halo: Nightfall -elokuva ”Kun Halosta ottaa pois eeppisyyden, ei jäljelle jää mitään ihmeellistä”

Nyt elokuvan muodossa blu-ray-kiekkona julkaistulla Halo-elokuvalla Nightfall on sekava historia. Se ilmestyi alkujaan osana Halo: The Master Chief Collectionia lyhyenä tv-sarjana. Elokuvaversiosta kuitenkin näkee, että Nightfall on alkujaankin tehty katsottavaksi putkeen. Elokuva on sen luonnollinen muoto.

Halo 5:ssakin nähtävä Jameson Locke joutuu ykköspelissä räjätytetyn Halo-renkaan kappaleelle osana riitaista sotilasporukkaa. Heidän tehtävänsä on selvittää ihmisille haitallisten materiaalien salakuljetusta, ja samalla räjäyttää koko renkaanpala kappaleiksi jottei myrkkyaineita enää saada kerättyä.

Paikan päällä käy ilmi, että salakuljettajat ovat vain köyhiä duunareita jotka yrittävät elättää itsensä ja perheensä. Ongelmaksi muodostuu myös teknologiaa inhoava scifihirviö.

Nightfall on kolmas elokuvan muotoon paketoitu Halo-julkaisu. Aikaisempia ovat anime Legends ja minisarja Forward Unto Dawn. Se oli heppoinen kasvutarina sotilaskoulutuksesta, joka keskeytyy Covenantin hyökkäykseen. Nightfall on paljon hienompi ja ammattimaisempi kuin Forward Unto Dawn, mutta siitä puuttuu edeltäjänsä Halo-meininki. Forward Unto Dawnissa hauskinta oli bongata peleistä tuttuja yksityiskohtia, mutta Nightfallissa niitä on vähänlaisesti. Halo-kytkösten määrä on pieni ja ne jäävät kosmeettisiksi.

Nightfall ei loista myöskään visuaalisesti. Suurin osa elokuvasta tapahtuu halpisscifielokuvien vakionäyttämöllä eli soramontussa, jossa hahmot rämpivät suuntaan tai toiseen. Siitä on vaikeaa innostua, vaikka näyttelijät ovatkin hyvin valittuja ja ilmeikkäitä.

Pieni budjetti on selvästi Nightfallin kirous. Se on huomattavasti arkisempi tarina kuin paatokselliset Halo-pelit, mutta tuntuu ettei Halojen maailma oikeastaan näytä luonnettaan mikäli sitä tarkastelee ihmisen korkeudelta. Kun Halosta ottaa pois eeppisyyden, ei jäljelle jää mitään erityisen ihmeellistä. Valitettavasti vaikuttaisi siltä, että suurellinen meininki vaatisi suuren määrän rahaa.

Tavallaan Nightfall on parempi elokuva kuin Forward Unto Dawn, mutta Halo-fanin kannattaa silti katsoa Forward Unto Dawn ensin. Siinä on yksinkertaisesti enemmän Haloa.

KEHITTÄJÄ
SCOTT FREE PRODUCTIONS

JULKAISIJA
MICROSOFT

TESTATTU
BLU-RAY

MUUT ALUSTAT
XBOX ONE, STREAMING, DVD

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS

PLUSSAT
ALUN IHMISJOUKOT
ILMEIKKÄÄT NÄYTTELIJÄT

MIINUKSET
LIIAN VÄHÄN HALO-MEININKIÄ
SORAMONTTU

PÄÄSTÖTODISTUS
Halon pohjalta on tehty perustason halpa scifileffa

ARVOSANA
6

LAJITYYPPI
Elokuva

JULKAISTU
16.3.2015