Arvostelussa Forza Motorsport 6 – ”Teknisesti erittäin tasokas”

09.10.2015

Ohittaminen on tavattoman tyydyttävää. Yksi ihanimmista asioista mitä Forza Motorsport 6:ssa voi tapahtua on, kun pääsee kurvissa ohittamaan sisäkaarteelta kerralla useamman kilpailijan. Se on yksinkertainen riemu, joka ei käy vanhaksi.

Forza Motorsport 6:n on selvästi tarkoitus olla tämän päivän rata-autoilun peruspeli, se joka tarjoaa kaikki ominaisuudet ja jonka kanssa muut joutuvat kilpailemaan. Forza 5 ei vielä täysin osunut maaliin suppean ratavalikoiman vuoksi, mutta Forza 6 osuu. Autoja ja ratoja on enemmän ja uudet ominaisuudet, kuten yö ja sade, toimivat erittäin hyvin.

Sade ei näy pelkästään ropinana tuulilasissa, vaan vaikuttaa myös tien pintaan. Notkahduksiin kerääntyy vesilätäköitä, ja jos sellaiseen osuu kovalla nopeudella väärästä kulmasta, käy huonosti. Juuri tien pinnan ja ominaisuuksien tuntuma onkin Forza 6:n parhaita puolia.

Ratoja on 26, mukaan lukien klassikot kuten Le Mans ja Circuit de Spa-Franchorchamps. Nopeus tuntuu kuitenkin parhaiten maisemaan upotetuilla radoilla Rio de Janeirossa ja Sveitsissä. Rakennusten vilistessä ohi tuntuu siltä, että mennään lujaa. Indianapolis on uusittu vastaamaan tosielämän vuonna 2014 tehtyä remonttia.

Mukana on myös korttijärjestelmä, jolla voi säätää jo muutenkin erittäin kustomoitavaa pelikokemusta. Pelaaja saa satunnaisesti arpoutuvia kortteja, joista osa on kertakäyttöisiä ja osa pysyviä. Niillä voi muuttaa auton ominaisuuksia tai ottaa haittoja, joiden kanssa ajamisesta saa lisäpisteitä.

Forza 6 ei ole virheetön. Tyyli on steriili ja anonyymi. Top Gear -yhteistyötä on vähennetty eikä Jeremy Clarkson ole enää mukana. Tilalla ei ole oikein mitään, joten esitystavaltaan peli on yhtä jännittävä kuin autokauppiaan tuotekatalogi. Radalla on tällä kertaa 24 autoa kerralla, ja kilpailun alussa se menee helposti romuralliksi. Silloin pari etummaisilta paikoilta aloittanutta autoa saavat etumatkan, joka voi olla mahdotonta kuroa umpeen.

Nämä ovat kuitenkin vähäisiä ongelmia. Olennaista on, että Forza 6 on iso, kattava, toimiva ja vauhdin tuntu on melkoinen. Teknisesti peli on erittäin tasokas: Ruutu ei ryhdy nykimään missään olosuhteissa.

Arvosana: 9

Lisää luettavaa