Arvostelussa Final Fantasy Type-0 – ”Yksi viime vuosien onnistuneimpia Final Fantasy -pelejä”

Final Fantasy Type-0:n alussa katsellaan pitkään, kuinka sotilas korisee kuoliaaksi. Pelin siloposkiset animehahmot vilkuilevat yrmeinä ympärilleen. Kuolema on koskettava, vaikka sen kontekstia ei ole kovin helppo hahmottaa. Kristalleja, sota, taikuutta, paha imperiumi.

Type-0 yhdistää Final Fantasy -pelien perinteisen megapaatoksen yllättävänkin inhimilliseen tarinankerrontaan. Aina ei ole selvää mitä tapahtuu, mutta hahmojen elämässä on silti jotain todellista kaiken ylitseampuvan sekoilun keskellä.

Type-0 julkaistiin alkujaan ainoastaan Japanissa, ja vieläpä PSP:lle. Se saapuu suomalaisten pelaajien ulottuville neljän vuoden viiveellä, Xbox Onelle ja PS4:lle tehdyn uuden version myötä. Pelatessa ihmettelee miksi Square Enix on pantannut peliä näin pitkään: vempulasta kamerasta huolimatta se on yksi viime vuosien onnistuneimpia Final Fantasy -pelejä, suunnilleen tasoissa Final Fantasy: Lightning Returnsin kanssa ja selvästi parempi kuin Final Fantasy XIII.

Pelin pääosassa on Class Zero, kahdentoista taikaoppilaan ryhmä, joka taistelee sotilaallisen Militesi-valtakunnan joukkoja vastaan. Monien muiden Japani-pelien tyyliin maailma on eriskummallinen sekasotku epämääräisen eurooppalaisia vaikutteita, mutta holtiton lainaaminen on oikeastaan osa pelin viehätystä.

Pelin pääasiallinen sisältö koostuu tarinan ja sen sivupolkujen seuraamisesta, sekä taistelusta. Taistelu on sujuvaa ja vauhdikasta. Peli myös näyttää hyvältä. Varsinkin välianimaatioita seuratessa ei ajattelisi, että tämä on alkujaan tehty PSP:n pikkuruiselle ruudulle. Taisteluissa pelin ilme ei ole ihan niin nykyaikainen.

Pelissä on kolme vaikeustasoa, mutta vaikeus myös heittelee melkoisesti pelin aikana. Pitkät pätkät sujuvat rämpyttämällä, kunnes yhtäkkiä eteen tuleekin loppuvihollinen, jota joutuu yrittämään kymmenen kertaa.

Type-0 on rosoinen peli: Tarinaa on vaikea seurata eivätkä hahmot ole yhtä hyviä kuin monissa muissa Final Fantasy -peleissä. Siinä on silti oma vahva energiansa, joka kantaa tyylikkäästi pelin alusta loppuun saakka.

KEHITTÄJÄ
SQUARE ENIX

JULKAISIJA
SQUARE ENIX

TESTATTU
PS4

MUUT ALUSTAT
PSP, XBOX ONE

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
16+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
TAISTELU TOIMII
SOTAPAATOS

MIINUKSET
KAMERA
EPÄSELVÄ

PÄÄSTÖTODISTUS
Scifi-fantasia-steampunk-sota-Final Fantasy

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
Roolipeli

JULKAISTU
20.3.2015