Arvostelussa Dying Light – ”Ilahduttaa mikäli tavanomainen zombimeininki kelpaa”

17.03.2015

Puolalainen Techland-pelistudio on tehnyt Call of Juarez -nimisiä länkkäripelejä, mutta heidän tunnetuin pelinsä on vuonna 2011 ilmestynyt Dead Island. Se on aurinkoisen trooppiseen ympäristöön sijoittuva zombipeli, jossa oli oma hauskuutensa bugeista huolimatta.

Nyt Techland jatkaa zombilinjalla, joskaan ei Dead Islandien parissa. Tämän pelin nimi on Dying Light, ja siinä sotilasagenttipäähenkilö tiputetaan karanteenissa olevaan kaupunkiin nimeltä Harran suorittamaan tehtävää. Pelaajahahmo soluttautuu mukaan paikallisten selviytyjien kuvioihin, ja ratkoo heidänkin ongelmiaan. Heti alussa hän saa myös zombitartunnan, jotta tunnelma pysyisi asianmukaisen tiiviinä.

Oikeasti Harran on nykyisen Turkin alueella oleva historiallinen kaupunki, josta on jäljellä vain raunioita. Pelissä se on moderni metropoli. Vaikea sanoa, onko tässä takana joku ajatus.

Dying Lightin peruskaava on tuttu. Zombeja voi hakata kuoliaaksi ja niitä voi paeta. Tehtäviä pitää suorittaa. Kokemusta karttuu, ja pisteillä saa uusia ominaisuuksia. Pelin innovaatio on yhdistää zombikaavaan Mirror’s Edge -tyylisiä parkour-elementtejä. Avoimessa maailmassa voi juosta katoilla ja aitojen päällä, hyppiä katoilta ja kiivetä seiniä. Systeemi tuo zombeilta pakenemiseen oman lisänsä, mutta ei ole kovin elegantti. Käytännössä on vaikeaa mennä juuri sinne minne haluaa, varsinkin jos on kiire ja zombit ovat kintereillä. Parkour menee söheltämiseksi.

Toinen pelin erikoisuus on maailman rakentamisen ja käsikirjoituksen epätasaisuus. Päätarina ei ole kovin ihmeellinen, mutta pelistä löytyy myös koskettavaa ja hyvin kirjoitettua kamaa. Suurien linjojensa puolesta maailma on kliseinen, mutta siinä on monia kivoja yksityiskohtia ja paikallisen kulttuurin tuntua.

Dying Lightin suurin ongelma on, että zombeista ei nykyään varsinaisesti ole pulaa. Ne ovat joka paikassa. Tunnettuja zombipelisarjoja on useita: The Walking Dead, Dead Rising ja Dead Island. Hyviä zombipelejä, kuten Zombi U, on niitäkin tarpeeksi. Zombeja tulee telkkarista, niitä on elokuvissa ja sarjakuvissa. Dying Lightin zombitulkinta on peruskamaa, joka ilahduttaa mikäli tavanomainen zombimeininki kelpaa. Niille jotka ovat jo alkaneet hyytyä zombeihin se ei anna kauheasti mitään uutta.

KEHITTÄJÄ
TECHLAND

JULKAISIJA
WARNER BROS.

TESTATTU
PS4

MUUT ALUSTAT
PC, LINUX, XBOX ONE

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
18+

PELAAJIA
1, MONINPELI

PLUSSAT
YMPÄRISTÖ
YÖ JA PÄIVÄ

MIINUKSET
ZOMBIT ALKAVAT HYYDYTTÄÄ
PARKOUR

PÄÄSTÖTODISTUS
Ihan passeli zombipeli

ARVOSANA
7

LAJITYYPPI
Selviytymiskauhu

JULKAISTU
27.1.2015

Lisää luettavaa