Arvostelussa Cibele – ”lyhyt, noin puolentoista tunnin mittainen peli”

Nina Freeman on amerikkalainen indiepelikehittäjä, jonka uusin peli on nimeltään Cibele. Se on omaelämänkerrallinen kuvaus ensirakkaudesta verkkopelien, fanfictionin ja fanitaiteen maailmassa. Freeman on itse pelissä voimakkaasti läsnä. Se on täynnä hänen selfieitään, ja mukana on nuoruuden runoutta ja vanhoja blogipostauksia. Freeman näyttelee pelin video-osuuksissa itseään.

Cibele on lyhyt, noin puolentoista tunnin mittainen peli, joka jakautuu kahteen osaan. Pelaaja saa eteensä Ninan tietokoneen työpöydän, ja voi lukea erilaisia kirjoituksia ja katsella valokuvia. Kun siitä on saanut tarpeekseen, voi mennä nettimoninpeliin, jota Nina pelaa yhdessä virtuaali-ihastuksensa Blaken kanssa. Nina asuu New Yorkissa, mies Länsirannikolla, joten tapaaminen ei ole helppo järjestää.

Suomalaiselle pelaajalle Cibele sisältää ylimääräisen bonarin: Peli jota Nina pelaa on nimeltään Valtameri, siis ihan selvällä Suomen kielellä kirjoitettuna. Pahiksien joukossa on muun muassa Akka sekä mystinen Sampsa. Iku-Tursokin mainitaan.

Valtameren varsinainen pelaaminen ei ole Cibelen vahvin puoli. Hirviöitä pitää naksutella kuoliaaksi sillä aikaa kun Nina käy keskustelujaan Blaken kanssa. Se on lähinnä ajan tappamista. Cibeleä ei kannata pelata varsinaisten pelimekanismien takia, vaan sen ennennäkemättömän henkilökohtaisen otteen vuoksi.

Rohkeinta pelissä on nimittäin se, miten rehellisesti nuorten ihmisten rakkaussuhdetta kuvataan. Blake vetkuttaa ja vatkuttaa tavalla, jota sietää ainoastaan perin juurin ihastunut ihminen. Nina kalastelee kohteliaisuuksia ja flirttaa tuulettamalla epävarmuuttaan. Rehellisyyden hengessä suhteen kulmakivenä on fyysinen vetovoima: Kumpikin pitää toisen selfieistä.

Pelaajalle näyttäytyvä Ninan tietokoneen työpöytä ja nettimoninpeli tekevät Cibelestä erittäin lähestyttävän. Tuntuu kuin se tapahtuisi täsmälleen siinä samalla maailmassa, jossa kaikki videopelaajat ja animeharrastajat elävät. Yhdessä nettikirjoituksessa Nina puolustaa Final Fantasy X-2 -pelin kevyempää otetta tavalla, joka on tuttu videopeli-Twitteristä.

Arvosana: 9

Lisää luettavaa