Arvokkaasti vanhentunut klassikko – arvostelussa Okami HD

Capcomin useamman vuosikymmenen aikana luomaan pelikirjastoon mahtuu klassikko jos toinenkin. Tällä kertaa japanilaisjätti tuo nykypelaajien ulottuville alkujaan vuonna 2006 ilmestyneen Okami-seikkailun.

01.02.2018

Reilu vuosikymmen sitten PlayStation 2 -pelaajia hellittiin näyttävällä ja satumaisella Okami-seikkailulla. Uniikin ulkoasunsa lisäksi peli onnistui tarjoamaan pätevän ja tunnelmallisen sukelluksen Japanin kansantarujen maailmaan. Nyt kaiholla muisteltu paketti on tuotu nykyraudalle muodikkaaseen HD-kuosiin käärittynä.

Pelaaja heitetään karismaattisen valkoisen suden olomuotoon päätyneen Amaterasu-jumalan ohjaimiin. Persoonallinen protagonisti saa seurakseen piskuisen Issun-ötökkähahmon, joka roikuskelee suden niskavilloissa koko pitkän seikkailun ajan. Paikoitellen turhankin puheliaan kumppanin kontolla on auttaa Amaterasua tämän heitellessä kapuloita maailmaa uhkaavan Orochi-demoni rattaisiin.

Okami HD ei ole kokenut suuria pelimekaanisia muutoksia loikkiessaan rautasukupolvelta toiselle. Siksipä alkuperäisenkin klassikon suurin murheenkryyni – pahasti tökkivä kamera – on edelleen mukana kuvioissa. Vauhdikkaan suden peesissä roikkuva näkövinkkeli ei meinaa sitten millään pysyä toiminnan perässä. Erityisesti pienille alueille lukitut hektiset taistelut ovat paikoitellen arpapeliä vinksalleen jämähtäneen näkyvyyden takia. Rauhallisemmat ja avoimempaan miljööseen sijoitetut samoilutuokiot sujuvat aavistuksen paremmin, joskin parantamisen varaa olisi silti reilusti. Liekö Capcomin vuosia sitten kynäilemä koodi tätä nykyä niin hepreaa, että moiseen ei ole uskallettu lähteä suuresti kajoamaan – tiedä häntä.

Oikutteleva kamera jää onneksi oikein mainiosti toimivien pelimekaanisten ratkaisujen ja näyttävien maisemien varjoon. Amaterasu tottelee pelaajan komentoja kiitettävästi, ja matkan varrella opittavat uudet taikakyvyt tuovat pakettiin jatkuvasti sopivasti vaihtelua. Kevyt pulmanratkaisu luottaa pitkälti mystiseen siveltimeen, jolla pelaaja voi loihtia erilaisia tapahtumaketjuja käynnistäviä kuvioita. Taivaalle piirrettävä pallero luo auringon, kun taas pommeja raapustamalla voi räjäytellä lohkeilevia kallionseinämiä. Monikäyttöistä pensseliä on mahdollista hyödyntää myös taisteluiden tuoksinassa: yksi tomera sivallus voi muun muassa leikata örrimörrin keskeltä kahtia. Sivellintä käytetään runsaasti, ja kekseliäs mekaniikka tuo mukavaa vaihtelua muutoin kohtuullisen perinteiseen seikkailupelikaavaan.

Taiteellinen ja aikoinaan häkellyttävän näyttävä ulkoasu ei näytä edelleenkään antiikkiselta – pikemmin päinvastoin. Japanilaista sumi-e-tussimaalaustekniikkaa jäljittelevä visuaalinen tyyli herättää värikkäät maisemat eloon silmiä hivelevällä tavalla. HD-tasolle kohotettu resoluutio ja aiempaa laajempi kuvasuhde mahdollistavat lisäksi entistäkin näyttävämmän pelimaailman. Hurjasti pieniä yksityiskohtia vilisevä miljöö on houkutteleva paikka temmeltää, ja demonien synkistämät maisemat tekee mieli saada takaisin ennalleen. Omia polkujaan kulkeva Okami HD viittaa kintaalla nykytrendien mukaiselle grafiikkapröystäilylle onnistuen lopulta erottumaan joukosta pelkästään edukseen.

Okami HD on monessa mielessä liki täydellinen uusioversio klassikon asemaan kohonneesta pelistä. Jo valmiiksi näyttävä taidetyyli on säilytetty hyvällä maulla, minkä lisäksi pieniä viilauksia on viljelty kokonaisuuteen maltillisesti. Tästä huolimatta – tai juurikin siksi – nousevan auringon maan värikylläinen maailma ja omaperäinen mytologia kiehtoo alusta useamman kymmenen tunnin päässä häämöttävään loppuun saakka.

Toivoa tosin sopii, että seuraavan konsolisukupolven uusioversio toisi vihdoin muassaan myös toimivan kameran.

Saatavilla: PC, PlayStation 4 (testattu), Xbox One
Ikäraja: 12 (PEGI)

Lisää luettavaa