Arviossa Super Smash Bros. – ”erittäin hyvä peli”

09.11.2014

Nintendon mätkintäpelisarja Smash bros. on syystäkin yksi vuoden odotetuimpia pelejä. Sarja on ollut kautta linjan laadukas. Wiillä ilmestynyt Brawl tosin sai kritiikkiä muutamista kömpelöistä mekaniikoistaan. Uusi Smash on vähemmän tahmea, ja esimerkiksi hahmojen tahaton kompastelu on poistettu kokonaan.

Hahmopaljetti on odotetusti suuri ja mukaan mahtuu Nintendon ykkösnimien lisäksi Namcon pillerinpopsija Pacman, ja jopa kasibittisellä vihastuttanut ja ihastuttanut Duck Hunt -pelin koira. Muutamasta kloonihahmosta huolimatta hahmokattaus on vakuuttava.

Lisäsyvyyttä hahmovalintoihin tuo mahdollisuus räätälöidä taistelijoita. Pelatessa avautuu liuta kortteja, joilla hahmojen ominaisuuksia voi muokata. Tämä ei tarkoita sitä, että ottelijoista rakennetaan voittamattomia tappokoneita, vaan jonkin ominaisuuden parantaminen tarkoittaa toisen heikentämistä. Lisäksi kamppailijoille on mahdollista avata uusia erikoisliikkeitä.

Vaikka Smash on ensisijaisesti bilepeli, se taipuu myös totisempaan kamppailuun. Netissä muita pelaajia voi haastaa For Glory -tilassa, jossa esineet ja liikkuvat tasot on poistettu käytöstä. Nettipeli toimii muutenkin sulavasti, vaikka pieni lagi saattaakin vaivata matseja.

Pelin suurimmat ongelmat eivät liity pelin sisältöön, vaan 3DS-konsoliin. Ensimmäinen murheenkryyni on 3DS:n ohjaustatti, joka ei pärjää vertailussa kotikonsolien ohjaustuntumalle. Ajoittain tatti ei pysy mukana hektisissä liikkeissä, joten smash-isku saattaa muuttua tavalliseksi hyökkäykseksi.

Toinen ongelma on 3DS:n pieni ruutu. Toiminnasta on joskus hankala saada selvää ja kentällä lojuvat esineet menevät mössöksi. Grafiikassa ei silti ole moitittavaa. Kuva pyörii 60 ruudun sekuntivauhdilla.

Painopiste on moninpelaamisessa, mutta yksinkin paukuttavalle riittää tekemistä erilaisten pelimuotojen kanssa. Tappeluiden välissä avautuu jatkuvasti lisää uusia palkintoja, kuten hahmojen räätälöintipaloja tai trophy-patsaita.

Kenellekään ei tule yllätyksenä että uusi Smash Bros. on erittäin hyvä peli.

KEHITTÄJÄ
Sora Ltd & Bandai Namco Games

JULKAISIJA
Nintendo

TESTATTU
3DS

MUUT ALUSTAT
Wii U

ARVOSTELIJA
KALLE ESKELINEN

IKÄSUOSITUS
12+

PELAAJIA
1-4

PLUSSAT
Hahmot
Monipuolisuus

MIINUKSET
Konsolin rajoitukset

PÄÄSTÖTODISTUS
Nintendo-nujakointi viihdyttää edelleen

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
taistelu

JULKAISUPÄIVÄ
3.10.2014

Lisää luettavaa