Arviossa LittleBigPlanet 3 – ”Peli niille jotka haluavat tehdä pelejä”

LittleBigPlanet on tavallaan Sonyn vastine Nintendon Super Mario -peleille: Se on hauska ja herttainen, pieteetillä tehty tasohyppely. LittleBigPlanet -peleissä on kuitenkin mukana kunnianhimoinen lisä: Niissä on työkalut omien kenttien ja pelien tekemiseen. Ensimmäisessä sarjan pelissä vuonna 2008 oltiin vielä pitkälti tasohyppelyiden maailmassa, mutta 2011 ilmestyneen kakkososan myötä luova pelisuunnittelija saattoi alkaa kokeilla lajityypin rajoja.

Uudistukset työkaluihin ovatkin LittleBigPlanet 3:n parasta antia. Mikä hienointa, kaikki muiden pelaajien aikaisempiin sarjan peleihin tekemät kentät ovat nytkin käytössä. Tämän vuoksi LittleBigPlanet 3:ssa on aivan posketon määrä pelisisältöä.

Se onkin hyvä, sillä yksinpelikampanja on todella lyhyt. Sen pelaa helposti yhdessä illassa. Mikä pahinta, vaikuttaa siltä että tekijöiltä on loppunut aika kesken. Tynkä kampanjaakin pelatessa tuntuu, ettei siinä ole kaikkea mitä olisi pitänyt olla.

Se on sääli, koska mukana on paljon hauskoja ideoita. LittleBigPlanet on eräänlainen kaksi ja puoli -ulotteinen peli. Periaatteessa toiminta on kaksiulotteista, mutta syvyystasossa voi liikkua. Nyt syvyystasoja on entistä enemmän, ja siksi kentät voivat olla monimutkaisempia.

Se ei aina ole pelin eduksi. Yksinpelissä tuntuu paikoitellen, että monimutkaisuus on itsetarkoituksellista.

LittleBigPlanet 3:ssa tuodaan mukaan kolme uutta pelattavaa hahmoa, jotka kaikki toimivat eri tavoilla. Swoop on lintu, Oddsock on koira ja Toggle on iso tyyppi. Erityisesti nopeasti liikkuva Oddsock tuo peliin huomattavasti kaivattua lisäenergiaa.

Hienovaraisempana uudistuksena, pelin nimikkohahmo Sackboy on muutettu sukupuolettomaksi: Hänestä käytetään nimeä Cloth Kid.

Ainakin julkaisuhetkellä LittleBigPlanet 3 oli varsin buginen. Erityisen ärsyttävä ja usein ilmennyt bugi kaatoi pelin jos kuolee, eli käytännössä mukana oli vain yksi elämä. Jos hyvin käy, pahimmat ongelmat saadaan päivityksillä korjattua.

LittleBigPlanet 3 on työkalulaatikko. Yksinpelin takia sitä ei kannata hankkia, mutta työkalujen takia kannattaa.

KEHITTÄJÄ
SUMO DIGITAL

JULKAISIJA
SONY

TESTATTU
PS4

MUUT ALUSTAT
PS3

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
7+

PELAAJIA
1, moninpeli

PLUSSAT
TYÖKALUT
ODDSOCK

MIINUKSET
TYNKÄ YKSINPELI
TARPEETONTA KIKKAILUA

PÄÄSTÖTODISTUS
Peli niille jotka haluavat tehdä pelejä

ARVOSANA
7

LAJITYYPPI
Tasohyppely

JULKAISTU
26.11.2014

Lisää luettavaa